Rolada z cynamonowym kremem i prażonymi jabłkami
Rolada z cynamonowym kremem i prażonymi jabłkami
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Servings 12
Ingredients
Na ciasto
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 80 ml mleka
- 60 ml oleju
- 110 g mąki pszennej
- 6 jajek żółtka i białka osobno
- 90 g drobnego cukru
Na krem
- 300 g białegom kremowego serka typu phildelphia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 100 g białej czekolady
dodatkowo
- kilka łyżek prażonych jabłek
Instructions
Na ciasto
- W większej misce umieścić mleko, dodać olej i roztrzepać dobrze rózgą do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i powoli, ale dokładnie połączyć. Dodać zółtka i znów dobrze połączyc do uzyskania gładkiej masy. Przepuścić przez sitko, żeby pozbyć sie wszystkich drobinek. Masa musi być super gładka.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną masę. W trzech turach dodać do wcześniej przygotowanej masy. Łączyć szpatułką delikatnie, żeby masa była bardzo delikatna. Nie używać miksera. Tak połączoną masę wylać na blachę 36cm/30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok 170 C przez mniej więcej 20-25 minut.
Na krem
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Do gorącej dodać serek , cukier i cynamon. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzoną masę ubić krótko mikserem. Takim kremem posmarować wierzch rolady, na kremie rozprowadzić cienką warstwę prażonych jabłek. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać mieszanką drobnego cukru wymieszanego z cynamonem. Ja posmarowałam jeszcze wierzch rolady resztką kremu, która mi została.
Podrzucam też przepis na Rolada biszkoptowa z żurawiną – kroolinaria