Króliś (doświadczalny) poleca: roladę bezową z bitą śmietaną z żurawiną
Nadal w klimatach okołoswiątecznych, a to dzięki dodatkowi żurawiny. Tym razem delikatna i chrupiąca rolada bezowa z bitą śmietaną i kwaskową żurawiną duszoną z cukrem.
Dla Konefki niebo w gębie, dla marudnego królisia stanowczo za słodko. Choć jego zdaniem zawartość cukru w cukrze była stanowczo ponad normy, w niczym nie przeszkadzało to futrzakowi wciągnąć za jednym posiedzeniem 3/4 rolady. Ech…;-) Masochista jakiś
Rolada bezowa z bitą śmietaną i żurawiną
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
Na żurawinę
- 300 g świeżej żurawiny
- 5 łyżek cukru
Na roladę bezową
- 6 białek średnie jajka
- 300 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej – 10 g
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli
dodatkowo
- 450 ml śmietany kremówki
- cukier puder opcjonalnie
Instructions
Na żurawinę
- Na patelnię wrzucić żurawinę i cukier. Dusić aż żurawiną się rozpadnie i nie będzie zbyt wodnista
Na roladę bezową
- Bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka wykorzystać do innego przepisu (np do porzeczkowego curdu wykorzystanego do tej rolady). Białka ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu. Dodać małą szczyptę soli i zacząć ubijać białka. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Białka ubijać chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksować całość około minuty. W taki sposób dodać cały cukier, czyli 250 gramów cukru drobnego. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Jeszcze przez chwilę ubijać bezę na wysokich obrotach, by dołożyć jedną, płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zamiast łyżki skrobi ziemniaczanej można też dodać łyżkę proszku budyniowego.
- Niską blaszkę do pieczenia o wymiarach 28 x 30 cm wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (niech papier wystaje poza formę). Arkusz wysmarować po całej powierzchni odrobiną oleju. Sztywną bezę wyłożyć na arkusz papieru umieszczony na blaszce i rozprowadzić równo po całej powierzchni blaszki.
- Piec w temperaturze 150 C przez około 25 minut na środkowej półce.
Na śmietanę
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Cukier puder dodac opcjonalnie, według swojego smaku, pamiętając, że beza sama w sobie jest dość słodka
Na roladę
- Wystudzoną roladę posmarować bitą śmietaną i żurawiną. Roladę zwijać od krótszego boku. Wstawić do lodówki na ok 30 min do schłodzenia
Keyword beza, bita śmietana, rolada bezowa, zurawina
Podrzucam też przepis na roladę biszkoptową z wiśniowym curdem https://kroolinaria.pl/rolada-z-wisniowym-curdem/