Rolada bezowa z bitą śmietaną i żurawiną

Króliś (doświadczalny) poleca: roladę bezową z bitą śmietaną z żurawiną
Nadal w klimatach okołoswiątecznych, a to dzięki dodatkowi żurawiny. Tym razem delikatna i chrupiąca rolada bezowa z bitą śmietaną i kwaskową żurawiną duszoną z cukrem.
Dla Konefki niebo w gębie, dla marudnego królisia stanowczo za słodko. Choć jego zdaniem zawartość cukru w cukrze była stanowczo ponad normy, w niczym nie przeszkadzało to futrzakowi wciągnąć za jednym posiedzeniem 3/4 rolady. Ech…;-) Masochista jakiś

Rolada bezowa z bitą śmietaną i żurawiną

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10

Ingredients
  

Na żurawinę

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 5 łyżek cukru

Na roladę bezową

  • 6 białek średnie jajka
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej – 10 g
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 450 ml śmietany kremówki
  • cukier puder opcjonalnie

Instructions
 

Na żurawinę

  • Na patelnię wrzucić żurawinę i cukier. Dusić aż żurawiną się rozpadnie i nie będzie zbyt wodnista

Na roladę bezową

  • Bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka wykorzystać do innego przepisu (np do porzeczkowego curdu wykorzystanego do tej rolady). Białka ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu. Dodać małą szczyptę soli i zacząć ubijać białka. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Białka ubijać chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksować całość około minuty. W taki sposób dodać cały cukier, czyli 250 gramów cukru drobnego. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Jeszcze przez chwilę ubijać bezę na wysokich obrotach, by dołożyć jedną, płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zamiast łyżki skrobi ziemniaczanej można też dodać łyżkę proszku budyniowego.
  • Niską blaszkę do pieczenia o wymiarach 28 x 30 cm wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (niech papier wystaje poza formę). Arkusz wysmarować po całej powierzchni odrobiną oleju. Sztywną bezę wyłożyć na arkusz papieru umieszczony na blaszce i rozprowadzić równo po całej powierzchni blaszki.
  • Piec w temperaturze 150 C przez około 25 minut na środkowej półce.

Na śmietanę

  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Cukier puder dodac opcjonalnie, według swojego smaku, pamiętając, że beza sama w sobie jest dość słodka

Na roladę

  • Wystudzoną roladę posmarować bitą śmietaną i żurawiną. Roladę zwijać od krótszego boku. Wstawić do lodówki na ok 30 min do schłodzenia
Keyword beza, bita śmietana, rolada bezowa, zurawina
Rolada bezowa z bitą śmietaną i żurawiną
rolada bezowa z owocowym nadzieniem
Rolada z zurawiną i kremem śmietanowym
rolada 
Podrzucam też

Podrzucam też przepis na roladę biszkoptową z wiśniowym curdem https://kroolinaria.pl/rolada-z-wisniowym-curdem/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube