Rolada z wiśniowym curdem

Króliś (doświadczalny) poleca: Rolada z wiśniowym curdem
🍒Sobota, sobóteczka, sobótka…a więc czas na rozpustę. Tym razem rozpusta w postaci biszkoptowej rolady nasączonej likierem limoncello, przełożonej bitą śmietaną i wiśniowym kremem (curdem). O mamuniu jakie to dobre.
🍒Ponieważ czereśnie jakby letko staniały i nie śmigają już za 260 zeta jak podawał internet, to bez konieczności sprzedawania nerki można sobie pozwolić na zakup  troszku tych owoców.
🍒Część oczywiście Konefka cichaczem pożarła, bo to jej ulubione owoce, ale część udało się uratować i w ramach dekoracji nonszalancko rzucić na wierzch ciasta
🍒Dzięki temu prostemu zabiegowi mamy ciasto na bogato, powiało przepychem i wielkim światem.
🍒Króliś najbardziej był zachwycony nasączeniem ciasta likierem limoncello i potem nawet rozwiązał mu się język i pod to ciasto śpiewał piosenkę Roguckiego
„Jesteś różowy krem na cieście I byłbym Ciebie jadł
O wiele częściej, o ile zechcesz…”
🍒Królisia z jego różowym kremikiem zostawiacie sam na sam,  a Wy w tym czasie idziecie na paluszkach pożreć resztę czereśni.

Rolada z wiśniowym curdem

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10

Ingredients
  

Na wiśniowy curd

  • 700 ml kompotu z wiśni wiśnie bez pestek
  • 9 żółtek
  • 200 g masła
  • drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotu, ten kupny był dość słodki
  • 2 cytryny sok

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1/3 szkl limoncello

Instructions
 

Na wiśniowy curd

  • Kompot z wydrylowanymi wiśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać wiśniowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno wiśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)

Na ciasto

  • W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić

Na krem śmietanowy

  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć limoncello. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu wyłożyć wiśniowy curd. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Keyword bita mietana, ciasta z kremem, rolada, wiśnie
Rolada z wiśniowym curdem
Roladabiszkoptowa  z wiśniowym curdem
Rolada z wiśniowym kremem
Rolada z wiśniowym kremem i bitą śmietaną
Królis doświadczalny z rolada z wiśniowym curdem
Kompot wiśniowy

Podrzucam przepis na roladę ze śwlikami https://kroolinaria.pl/rolada-z-nadzieniem-sliwkowym/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube