Króliś (doświadczalny) poleca: Rolada z wiśniowym curdem
🍒Sobota, sobóteczka, sobótka…a więc czas na rozpustę. Tym razem rozpusta w postaci biszkoptowej rolady nasączonej likierem limoncello, przełożonej bitą śmietaną i wiśniowym kremem (curdem). O mamuniu jakie to dobre.
🍒Ponieważ czereśnie jakby letko staniały i nie śmigają już za 260 zeta jak podawał internet, to bez konieczności sprzedawania nerki można sobie pozwolić na zakup troszku tych owoców.
🍒Część oczywiście Konefka cichaczem pożarła, bo to jej ulubione owoce, ale część udało się uratować i w ramach dekoracji nonszalancko rzucić na wierzch ciasta
🍒Dzięki temu prostemu zabiegowi mamy ciasto na bogato, powiało przepychem i wielkim światem.
🍒Króliś najbardziej był zachwycony nasączeniem ciasta likierem limoncello i potem nawet rozwiązał mu się język i pod to ciasto śpiewał piosenkę Roguckiego
„Jesteś różowy krem na cieście I byłbym Ciebie jadł
O wiele częściej, o ile zechcesz…”
🍒Królisia z jego różowym kremikiem zostawiacie sam na sam, a Wy w tym czasie idziecie na paluszkach pożreć resztę czereśni.

Rolada z wiśniowym curdem
Ingredients
Na wiśniowy curd
- 700 ml kompotu z wiśni wiśnie bez pestek
- 9 żółtek
- 200 g masła
- drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotu, ten kupny był dość słodki
- 2 cytryny sok
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1/3 szkl limoncello
Instructions
Na wiśniowy curd
- Kompot z wydrylowanymi wiśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać wiśniowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno wiśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Na ciasto
- W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
Na roladę
- Wierzch rolady nasączyć limoncello. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu wyłożyć wiśniowy curd. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem






Podrzucam przepis na roladę ze śwlikami https://kroolinaria.pl/rolada-z-nadzieniem-sliwkowym/