Króliś (doświadczalny) poleca: pyzy ziemniaczane z mięsem z rosołu
No Konefka, nie wie czemu, ale z tym mięskiem z rosołu to jej jakoś nie po drodze. Rosołek z kluskami i owszem, Konefka może nawet codziennie, zwłaszcza jak tych klusków jest dużo i zieleniny. To mięsko jakoś już nie bardzo.
Co by mięska nie wyrzucać i żeby pani Bozia Konefkę za takie bezeceństwo nie pokarała, Konefka przerobiła mięsko i warzywka na pikantne pastę mięsna. Miała już swego czasu smarowidło na kanapki, innom razom wykorzystała taka pastę do nadzienia muszli makaronowych czy naleśników. Co by się więc nie powtarzać, Konefka zrobiła pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, bo już pieruńsko długo łaziła za nią chęć na pyzy.
Fajne połączenie i nic się nie zmarnowało. Króliś jak to Króliś, mięsko więc peanów zachwytu nie było, ale Konefka miała w pewnej części ciała jego humory, bo to jej ulubione danie i chociaż ona była w siódmym niebie

Pyzy ziemniaczane z mięsem z rosołu
Ingredients
Na pyzy
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz
Na nadzienie
- 4 podudzia z rosołu
- 125 g wołowiny z rosołu
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 suszonych pomidorów
- 2 pełne łyżki pasty tagine jeśli nie macie wymieszajcie koncentrat pomidorowy z odrobiną kmninu rzymskiego cynamonu, wędzonej papryki i kolendry
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Instructions
Na pyzy
- 1/3 – czyli około 0,6 kg surowych ziemniaków ugotować
- 2/3 – czyli około 1, 4 kg surowych i ziemniaków zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach
- Surowe, starte ziemniaki przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
- W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ręce posypać mąką ziemniaczaną, odrywać kawałek ciasta i spłaszczyć. Kłaść na środek farsz mięsny (wielkości orzecha włoskiego), zlepić brzegi i formować rękoma kulkę. Postępować tak do wykończenia składników. Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku. Należy je gotować przez ok. 5-8 minut od wypłynięcia (najlepiej spróbować pyzę czy jest miękka).
Na nadzienie
- Na jednej łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodac zioła prowansalskie i dusić razem. Do misy blendera dodać mięso, cebulę i wędzoną paprykę. Chwilę razem zmielić i następnie dodać czosnek i suszone pomidory. Powtórzyć mielenie. Dodać pastę tagine i zmiksować do konsystencji gęstego smarowidła.





Tu pomysł jak jeszcze wykorzystać mięso z rosołu https://kroolinaria.pl/muszle-makaronowe-z-miesnym-nadzieniem/