Szukaj
Close this search box.

Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem/ Pasta shells with chicken filling

Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem. Jest niedziela ( znaczy nie teraz) ale gdzieś tam jest sobie niedziela, siedzicie sobie w domu, przewijacie internet i NAPADA NA WAS ROSÓŁ.

Tak, napada, bo inaczej się tego nazwać nie da. Otwieracie neta, a tam za każdego postu na FB wyłazi rosół i rzuca sie na Was bezczelnie, bo “każdy” prawdziwy Polak MUSOWO ROBI niedzielny obiadek w postaci rosołu.I nawet jeśli Wy nie jesteście prawdziwym Polakiem, to i tak ten ROSÓŁ NA WAS napada z tego fejsbuka, że wreszcie i Wy zaczynacie mieć na ten pieprzony rosół ochotę.

No i na mnie ten rosół był napadł i musiałam go zrobić.Co prawda wpierw napadł, potem za mną cham łaził i patrzył na mnie tymi małymi, chlipiącymi oczkami, tak , że go w tygodniu zrobiłam. Mnie najbardziej w rosole podnieca ta woda i duzo klusków. Mięsko rosołowe już niekoniecznie mnie doprowadza do dreszczy. No ale skoro zostało, to szkoda wyrzucać. Tak mnie nauczył Króliś ( doświadczalny ) terrorysta, który pakuje mi do głowy “mondrości ” co wolno i czego nie.

Wyrzucanie mięska rosołowego jest w kategorii “Konefko póndziesz do piekła” Co innego rzucanie mięskiem…to inna historia bo ja mięskiem chętnie rzucam, zwłaszcza jak mnie Króliś qfurwi ( znaczy doprowadzi na skraj załamania nerwowego ) …No ale do brzegu. Mięsko rosołowe zostało. Wyrzucanie jest złe,

Mięsko zostało więc przerobione na pikantną pastę, która można wykorzystać do kanapków, tudzież można tą pasta nadziać makaronowe muszle i tak Konefka zrobiła…że było miensko na obiad to Konefka była w oczach Królisia be…ale że miensko zostało zrecyclingowane, to Konefka została bohaterem …

Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na sos

  • 400 g winnych dojrzałych pomidorków przekrojonych na pół
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżka mixu czerwona papryka tymianek, mielona szławia,mielona kolendra

Na pastę mięsną / nadzienie

  • 4 podudzia z rosołu
  • 125 g wołowiny z rosołu
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 pełne łyżki pasty tagine jesli nie macie wymieszajcie koncentrat pomidorowy z odrobiną kmninu rzymskiego, cynamonu, wedzonej papryki i kolendry
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • Mięso oddzielic od kości i podzielić na mniejsze kawałki

dodatkowo

  • Muszle makaronowe ugotowane aldente ja zużyłam 21 sztuk

Instrukcje
 

Na sos

  • Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wrzucić pomidory. Smażyć kilka minut. Następnie dodac czosnek i przyprawy. Dusić razem aż pomidory puszczą soki. Dolać trochę wody. Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować.

Na pastę mięsną / nadzienie

  • Na jednej łyżce oliwy podsmazyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodac zioła prowansalskie i dusić razem. Do misy blendera dodać mięso, cebulę i wedzoną paprykę. Chwilę razem zmielić i następnie dodać czosnek i suszone pomidory. Powtórzyć mielenie. Dodać pastę tagine i zmiksować do konystencji gęstego smarowidła.

Na muszle

  • Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać ziną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C na około 30minut
  • Podawać według uznania. U mnie jest to pesto i ser parmezan
Słowo kluczowe danie mięsne, danie obiadowe, Królikowe hity, kurczak, makarony

pasta shells with chicken filling

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

For the sauce

  • 400 g wine tomatoes ripe, halved
  • 2 tablespoons of butter
  • 3 cloves of garlic crushed
  • 1 and 1/2 tablespoons of red pepper thyme, ground sage, and ground coriander

For meat paste / filling

  • 4 chicken drumsticks cooked leftovers from cooking broth or soup
  • 125 g of beef broth
  • 2 medium onions diced
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 teaspoon herbs of provence
  • 6 dried tomatoes
  • 2 full tablespoons of tagine paste if you don’t have any, mix tomato puree with a little cumin, cinnamon, smoked paprika and coriander
  • 1 tablespoon of smoked paprika
  • 3 cloves of garlic crushed

Additionally

  • I used 21 pasta shells cooked aldente

Instrukcje
 

For the sauce

  • Melt the butter in a frying pan. Toss the tomatoes over the melted butter. Fry for a few minutes. Then add the garlic and spices. Cook together until the tomatoes release juices. Add some water. Put the tomatoes into a blender and blend.

For meat paste / filling

  • Separate the meat from the bones and divide it into smaller pieces

Fry the diced onion on one tablespoon of olive oil. Add the herbs of provence to the onions and cook them together. Add the meat, onion and smoked paprika to the blender bowl. Grind together for a while and then add the garlic and sun-dried tomatoes. Repeat the grinding. Add the tagine paste and blend it to the consistency of a thick spread.

  • For the shells
  • Boil the shells half-hard. Drain and pour out the water. Fill the shells with paste. Pour the tomato sauce into an ovenproof dish. Place stuffed shells one by one on top of the other. Put in the oven preheated to 180 C for about 30 minutes
  • Serve as desired. For me it’s pesto and parmesan cheese
Słowo kluczowe chicken brest, chicken pate, pasta

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube