Króliś (doświadczalny) poleca: puszysty sernik z kwaśną śmietaną
No dobra, Konefka przyznaje się bez bicia, że jest uzależniona od serniczków. Gdyby to od niej zależało, serniczek byłby na śniadanie, obiad i na kolację…no i na deser oczywiście.
Konefka najbardziej lubi takie właśnie puszyste. Na razie w pierwszej trójce jest sernik z mlekiem w proszku i sernik na jogurtach greckich, bo jest delikatny. Ten, z kwaśną śmietaną jest zaraz za nimi.
Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, bo tak Konefka lubi najbardziej, możecie jednak zrobić na kruchym spodzie, czy też na spód dać biszkopty. To już zależy od Was.
Na wierzchu taka żelka z połaczenia sosu mango i owocu passionfruit. Trochę za kwaskowo wyszło, ale nie było źle. Wy, możecie sobie zamiast żelki zrobić co tam chcecie, sam cukier puder też wystarczy.
Niestety, nie tylko Konefka jest sernikowym maniakiem. Króliś (doświadczalny), dla którego Konefka gotuje, niestety też serniczki lubi, więc trzeba się czasem bić o ostatni kawałek.
Puszysty sernik z kwaśną śmietaną
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 250 g ciasteczek lotus biscoff mogą być inne
- 80 g masła
Na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie
- 10 dużych jajek białka i żółtka osobno
- 320 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć
Na sernik
- W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru (160 g). Ubijać, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy. Partiami dodawać powoli twaróg, nie przerywając ucierania. Dodać kwaśną śmietanę, budyń w proszku i zmiksować.
- W osobnej misce ubić białka do sztywności. Stopniowo dodawać do nich cukier ( pozostałe 160 g), w kilku partiach, długo ubijając po każdym dodaniu, do otrzymania sztywnej piany. Ubitą pianę z białek dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na ciasteczkowy spód ciasta wylać masę serową.
- Sernik piec w temperaturze 180ºC przez około 70 minut bez termoobiegu (można piec tradycyjnie, można w kąpieli wodnej). Wierzch sernika powinien się dobrze zrumienić. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym, uchylonym piekarniku.
*Jak piec w kąpieli wodnej:
- Piec w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu).
- Kąpiel wodna: do nagrzanego piekarnika włożyć sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej umieścić blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi parowanie.
- Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Podrzucam też przepis na Przepis na: sernik z mlekiem w proszku i żurawiną – kroolinaria
Na górę zrobiona żelka z połączenia takiego sosu jak na zdjęciu z żelatyną. Nie podawłąm przepisu, bo nie musicie tego robić. Sam sernik, oprószony cukrem pudrem też jest dobry