Króliś (doświadczalny) poleca: Sernik z mlekiem w proszku i zurawiną
Próba generalna serniczka z żurawiną przed świętami. Pierwszy raz Konefka robiła sernik z mlekiem w proszku. No jakoś wczesniej nie było okazji.Konefka od zawsze dążyła do sernika idealnego. I ten taki jest. Tu wszystko się zgadza. Sernik jest puszysty, żurawina daje kopa (szkoda, że nie Królisiowi).
Ponieważ sernikowi się było lekko na górze pękło, Konefka polała go lukrem i dodała na wierzch konfiturę żurawinową. No cud, miód i orzeszki. Kwaskowa żurawina namąciła tam nieźle ale pozytywnie.
Króliś (doświadczalny) szukał, czego to by się tu nie przyczepić, ale nie znalazł 😉 1:0 dla Konefki. Choć w sumie to był taki strzał w stopę, bo Królisiowi tak smakowało, że z trudenm udało się mendzie wydrzeć jeden kawałek.
Przepis na: sernik z mlekiem w proszku i żurawiną
Ingredients
Na spód
- 280 g ciasteczek oreo
- 80 g roztopionego masła
Na sernik
- 6 jajek dużych
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego
Na lukier
- 1 szkl cukru pudru
- słodka śmietanka opcjonalnie
Na żurawinę do sernika
- 250 g żurawiny
- cukier opcjonalnie
Dodatkowo
- 400 g świeżej zurawiny
Instructions
Na spód
- Herbatniki zblendować i dodac do nich roztopione, ciepłe masło. Zmiksowac na masę o konsystencji piasku. Ciasteczkami wyłożyc tortownicę o średnicy 24 cm (dół i boki). Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 5 min. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Na sernik
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
- W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawac powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawac do ubitych wczesniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Mase serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułozyć żurawinę, można ją delikatnie palcem powciskac w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 90 minut. Sernik studzić w piekarniku
Na lukier
- Do naczynia wsypać filiżankę cukru pudru. Dodać 2 łyżki śmietanki. Całość dobrze wymieszać. Sprawdzić czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. W razie konieczności dodać więcej śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji
Na żurawinę
- Owoce umieścic na głębokiej patelni. Dodac 4 łyżki cukru. Garnek umieścic na średniej mocy palnika. W ciągu paru minut cukier zacznie się rozpuszczać a owoce pękać i puszczać sok. Sprawdzić czy jest odpowiedni słodkie, jeśli nie dodać wiecej cukru. Jak żurawina zacznie się rozpadac i byc miękka ściagnać z palnika. Wystudzoną udekorować sernik polany lukrem