Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety w sosie śliwkowo pomidorowym
Znów kombinacja w wykonaniu Konefki, bo jakby nie kombinowała, to nie byłaby Konefką.
Pulpety soczyste i miękkie, w zaskakująco dobrym sosie z pomidorów, z dodatkiem świeżych i suszonych śliwek oraz powideł. Na koniec można dodać trochę słodkiej śmietanki do sosów. Zdaniem Konefki z tą smietanką sos łagodniejszy.
Do tego ziemniaczane puree i taka tam jakby mizeria z ogórkiem i rzodkiewką. Króliś (doświadczalny) oczywiście będzie kręcił nosem, bo mięso. Nie stresujcie się tym kompletnie. Jak już za bardzo Wam zalezie za skórę, wsadzacie na kilka zdrowasiek do pieca, znaczy szafy…jak zgłodnieje to się z żarciem przeprosi.
Pulpety w sosie śliwkowo pomidorowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- Na sos
- 650 g pomidorów winnych pokrojonych w ćwiartki
- 8 śliwek węgierek pokrojonych w ćwiartki
- 8 sliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 600 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 130 ml dobrej jakości ketchupu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
- Na pulpety https://kroolinaria.pl/pulpeciki-szwedzkie/
Instrukcje
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Do cebuli dodać pomidory i śliwki, przemieszać i dusić razem aż się rozpadną. Następnie dodać czosnek, paprykę, sól i pieprz ziołowy. Wrzucić suszone śliwki. Wymieszać. Dodać bulion wołowy i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać powidła sliwkowe i dusić razem jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować blenderem. Do sosu dodać wcześniej usmażone pulpety i gotować razem około 15 minut.Pulpety zrobione z tego przepisu https://kroolinaria.pl/pulpeciki-szwedzkie/
Słowo kluczowe pomidory, pulpety, śliwki, suszone śliwki
Na pulpety https://kroolinaria.pl/pulpeciki-szwedzkie/