Szukaj
Close this search box.
pulpety w sosie kawowym

Pulpety w sosie kawowo czekoladowym

Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety w sosie kawowo czekoladowym
Pulpety na wypasie. W tzw wersji na bogato. Już kiedyś Konefka robiła sos kawowy, ale w tym wprowadziła małe modyfikacje.
Te modyfikacje to dodatek kilku kostek gorzkiej czekolady i powideł śliwkowych. Konefka może zapewnić, że wyszło zacnie. Nawet króliś tak zapewnia, choć on normalnie to na mięsko kręci nosem.
Wyjątkiem jest mięso z indyka, a te pulpety są właśnie z takiego mięsa. Do pulpetów wypasiony sos, do tego ziemniaczki jakaś zielenina. Pięknie panie, pięknie…i smacznie.
Nic, tylko robić i zajadać.

pulpety w sosie kawowym

Pulpety w sosie kawowo czekoladowym

Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na pulpeciki

  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego u mnie indyk

Na sos

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 400 ml bulionu warzywny lub mięsny
  • 1 mała filiżanka kawy espresso
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 3 łyżki śmietanki do sosów
  • 250 g pieczarek pokrojonych w talarki

Instructions
 

Na pulpeciki

  • W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietanę, jajko, sól, pieprz, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Odstawić miksturę na bok, aby mleko wsiąkło w bułkę tartą przez co najmniej 10 minut.
  • Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Dodać mieszankę cebuli i czosnku do mieszanki bułki tartej.
  • Gdy mieszanka bułki tartej będzie gotowa, dodać mięso. Dobrze wymieszać dłonią napowietrzając masę. Uformować kulki i smażyć kilka minut na patelni

Na sos

  • Na patelnię z olejem wrzucić cebulę i smażyc kilka minut. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać zioła i przyprawy. Przesmażyć. Dodac pieczarki. Podsmażyć z cebulą. Dodać bulion i dusić 20 minut pod przykryciem. Dodać kawę, musztardę i wymieszać. Chwilę razem gotować i dodać czekoladę i powidła. Wymieszać i dodać słodką śmietankę. Wymieszać. Do sosu dodać przygotowane wcześniej pulpety i dusić razem 10 minut.
Keyword biała czekolada, kawa, powidła śliwkowe, pulpety
pulpety w sosie kawowo czekoladowym

pulpeciki w kremowym sosie kawowym

pulpety w sosie

Podrzucam też przepis na Pulpety w sosie dyniowym z makaronem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube