Szukaj
Close this search box.

Pulpety w sosie dyniowym z makaronem

Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety w sosie dyniowym z makaronem

No, teraz jak jest sezon na dynię, to Konefka będzie żarła wszystko z dynią. Zupy z dyni, ciasta z dynią, sosy, sałatki i tak do momentu aż się sezon nie skończy.
No ale dynia jest taka wdzięczna i fajne dania można z niej wyczarować, no szkoda jej nie wykorzystać.
Tym razem mamy sos dyniowy z dodatkiem papryki i suszonych pomidorach. Do tego pulpety i wymieciony w kosmos makaron. Pysznie, koloroow i sycąco.
Króliś (doświadczalny) wyjątkowo nie kręcił nosem, że pulpety. Może nie zauważył w tym cąłym dyniowo – makaronowym bałaganie. Grunt, że zjadł i obyło się bez wojny z Konefką, że go mięchem truje.

Pulpety w sosie dyniowym z makaronem

Pulpety w sosie dyniowym z makaronem

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na pulpeciki

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka świeżej poszatkowanej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonej wołowiny

Na sos

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 puszka dyniowego puree
  • 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wołowego bulionu
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki zblanszowanego zielonego groszku

Instructions
 

Na pulpeciki

  • W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietanę, jajko, sól, pieprz, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i pietruszkę. Odstawić miksturę na bok, aby mleko wsiąkło w bułkę tartą przez co najmniej 10 minut.
  • Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Dodać mieszankę cebuli i czosnku do mieszanki bułki tartej.
  • Gdy mieszanka bułki tartej będzie gotowa, dodać mięso. Dobrze wymieszać dłonią napowietrzając masę. Uformować kulki i smażyć kilka minut na patelni

Na sos

  • Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i smażyć razem kilka minut. Dodać suszone pomidory, podsmażyć razem i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Dodać czosnek i zioła. Wymieszać. Dodać dyniowe puree i wymieszać. Dodać bulion i dusić razem 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę i wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać więcej bulionu. na koniec dodać groszek. Sosem zalać pulpety i dusić razem ok 30 minut
Keyword czerwona papryka, dynia, makarony, pomidory suszone, pulpety
pulpety w sosie dyniowym

makaron z sosem z dyni i papryki

Podrzucam też przepis na Potrawka z kiełbasy w sosie pomidorowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube