Króliś (doświadczalny) poleca: potrawkę z kiełbasy w sosie pomidorowym
No dobra, wiadomo, że nie sałatożerny króliś poleca, a Konefka, która kiełbaskę bardzo lubi. Królisiowi wystarczył sam makaron z sosem, ale Konefka cała była w skowronkach na myśl o podsmażonej kiełbasce.
Danie składa sie z kiełbasy, cebuli, jest papryka i psta z suszonych pomidorów. Najwięcej czasu bawicie się w przygotowanie pomidorowego sosu, zakładając, że chce Wam się bawić i nie chcecie sosu ze słoika.
Dla tych opornych, oczywiście, ze możecie użyć gotowca, wybierzcie jednak jakiś dobrej jakości. Konefka pobawiła się w zrobienie sosu od podstaw i było mega pysznie. Dodała też trochę dyniowego puree, ale to bardziej z tego powodu, że zostało po robieniu bułeczek drożdzowych i szkoda było wywalać.
Całość mega sycąca i bardzo przyjemna.
Potrawka z kiełbasy w sosie pomidorowym
Ingredients
- 500 g kiełbasy podwawelskiej pokrojonej w plasterki
- 300 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- 100 g pasty z suszonych pomidorów
- 750 ml sosu pomidorowego z tego przepisu Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą – kroolinaria jeśli nie chce Wam się robić, możecie zastąpić kupnym sosem dobrej jakości
- 250 g dyniowego puree
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
dodatkowo
- ulubiony makaron
Instructions
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić kiełbasę i podsmażyć do zrumienienia z dwóch stron. Do kiełbasy dodać pieczarki i przesmażyć. Wrzucić cebulę, wymieszać i smażyć razem kilka minut. Dodać paprykę i dusić razem. Następnie dodać czosnek, zioła, słodką paprykę, pieprz. Wymieszać. Dodać pastę z suszonych pomidorów. Dusić kilka minut. Dodać sos pomidorowy i dyniowe puree. Wymieszać. Gotować razem jeszcze kilka minut. Jeśli potrawa będzie za gęsta, można dodać trochę bulionu
- Podawać z ulubionym makaronem
Przepis na sos pomidorowy Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą – kroolinaria