Króliś (doświadczalny) poleca: przepis na pulpety z jarmużem
Pulpety z jarmużem. Czyli taki pomysł na zalegające, zdrowe zielsko w lodówce. No leżało, leżało i żal już było na nie patrzeć. Miało skończyć w smoothie, ale jakoś w tym tygodniu Konefce nie było po drodze z z bawieniem się w warzywno owocowe koktajle.
Szkoda było wyrzucać, bo można to jakoś przerobić tak, żeby Króliś (doświadczalny) docenił Wasze starania na recycling. Po lodówce pętało się jakieś mięso mielone z indyka, trochę passaty pomidorowej, więc Konefka wymyśliła pulpety w sosie pomidorwym z dodatkiem jarmużu.
Króliś (doświadczalny) z zachwytu nie padł ( a szkoda ;-)), ale też nie marudził, co można uznać za wielki sukces. Jarmuż nie wylądował w śmietniku, Króliś nie marudził…żyć, nie umierać. Mała rzecz a cieszy. Jak macie w domu jarmuż, co już krzyczy, że chce być wykorzystany, skorzystajcie z tego przepisu.
Przepis na: pulpety z jarmużem
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 3 garści jarmużu
- 10 suszonych pomidorów z zalewy pokorjonych w paski
- 200 g mrożonego groszku ugotowanego w wodzie
- 1 szkl bulionu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- sól pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Instrukcje
- Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dodać startą na grubych oczkach cebulę. Dodać jajko. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.
- Na patelni umieścić olej. Na rogrzany tłuszcz dodać pora. Przesmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać jarmuż. Wymieszać. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać bulionem i dusić. Następnie dodać passatę pomidorwa i suszone pomidory. Dusic razem kolejne kilka minut. Dodać pulpety i gotowac koljen kilka minut razem. Na koniec dodać zielony groszek