Szukaj
Close this search box.

Przepis na: pulpety z jarmużem

Króliś (doświadczalny) poleca: przepis na pulpety z jarmużem

Pulpety z jarmużem. Czyli taki pomysł na zalegające, zdrowe zielsko w lodówce. No leżało, leżało i żal już było na nie patrzeć. Miało skończyć w smoothie, ale jakoś w tym tygodniu Konefce nie było po drodze z z bawieniem się w warzywno owocowe koktajle.


Szkoda było wyrzucać, bo można to jakoś przerobić tak, żeby Króliś (doświadczalny) docenił Wasze starania na recycling. Po lodówce pętało się jakieś mięso mielone z indyka, trochę passaty pomidorowej, więc Konefka wymyśliła pulpety w sosie pomidorwym z dodatkiem jarmużu.


Króliś (doświadczalny) z zachwytu nie padł ( a szkoda ;-)), ale też nie marudził, co można uznać za wielki sukces. Jarmuż nie wylądował w śmietniku, Króliś nie marudził…żyć, nie umierać. Mała rzecz a cieszy. Jak macie w domu jarmuż, co już krzyczy, że chce być wykorzystany, skorzystajcie z tego przepisu.

 

Przepis na: pulpety z jarmużem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 3 garści jarmużu
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokorjonych w paski
  • 200 g mrożonego groszku ugotowanego w wodzie
  • 1 szkl bulionu
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • sól pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dodać startą na grubych oczkach cebulę. Dodać jajko. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.
  • Na patelni umieścić olej. Na rogrzany tłuszcz dodać pora. Przesmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać jarmuż. Wymieszać. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać bulionem i dusić. Następnie dodać passatę pomidorwa i suszone pomidory. Dusic razem kolejne kilka minut. Dodać pulpety i gotowac koljen kilka minut razem. Na koniec dodać zielony groszek
Słowo kluczowe indyk, jarmuż, Królikowe hity, mięso mielone, pulpety

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube