Szukaj
Close this search box.

Puchatkowe muffinki z kremem budyniowym

Króliś (doświadczalny) poleca: puchatkowe muffinki z kremem budyniowym

Konefka szukała innej, właściwej nazwy dla tych cudów na kiju, ale ciężko trafić z czymś opisującym te muffinki. Ciasto takie jakby biszkoptowe, ale dużo bardziej puchate i lekkie. To trochę jak taka delikatna pianka, która rozpływa się po włożeniu do ust. 

Stanowczo wielkie WOW, jeśli chodzi o smak i na bank nie skończy się na jednej sztuce, bo chce się więcej. Maślankowy krem budyniowy i trafiacie do nieba. Te niepozorne deserki, to podstępne „qurwiątka” i nie  będziecie mogli się im oprzeć. W tych tkwi ich zło…ale nie opierajcie się, nie ma sensu, bo są naprawdę mega PYCHA. 

Puchatkowe muffinki z kremem budyniowym

Puchatkowe muffinki z kremem budyniowym

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 15

Składniki
  

Na muffinki

  • 80 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • 6 jajek żółtka i białka osobno
  • 90 g drobnego cukru

Na krem budyniowy

  • 800 ml mleka
  • 95 g budyniu w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki śmietanki do sosów

Instrukcje
 

Na muffinki

  • W większej misce umieścić mleko, dodać olej i roztrzepać dobrze rózgą do połączenia składników. Następnie dodać przesianą mąkę i powoli, ale dokładnie połączyć. Dodać zółtka i znów dobrze połączyc do uzyskania gładkiej masy. Przepuścić przez sitko, żeby pozbyć sie wszystkich drobinek. Masa musi być super gładka.
  • W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną masę. W trzech turach dodać do wcześniej przygotowanej masy. Łączyć szpatułką delikatnie, żeby masa była bardzo delikatna. Nie używać miksera. Tak połączoną masę umieścić w papilotkach do mufinek. Wypełnić je masą do 3/4 wysokości. Potrzebujesz około 15 papilotek. Piec 50 minut w temperaturze 130C, następnie zwiększyć do 150C i piec kolejne 15 minut. W trakcie kontrolować czy się nie przypalają. Wystudzić.

Na masę budyniową

  • 800 ml mleka podzielić na dwie części. 300 ml mleka umieścić w garnuszku, dodać budyń w proszku i dobrze połączyć. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko wymieszane z budyniem i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Budyń przełożyć do malaksera i miksować. Dodać śmietankę i miksować do momentu aż krem będzie gładki. Przełożyć do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką i nadziać muffinki
  • Nie musicie mieć takich papilotek jak ja. Końcówka do kremu w zdjęciu niżej
Słowo kluczowe budyń, muffinki, na słodko
biszkoptowe muffinki
muffinki z kremem
biszkoptowe ciastka z kremem
muffinki budyniowe
biszkoptowe ciastka z nadzieniem
ciasteczka z budyniem

Podrzucam też przepis na Przepis na: mini bułeczki z kremem budyniowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube