Przepis na: pierś w płatkach kukurydzianych ze szpinakiem i fetą

Króliś (doświadczalny) poleca: pierś w płatkach kukurydzianych ze szpinakiem i fetą
Każdy ma jakąś zmorę z dzieciństwa, która go gryzie w zęby. Konefkowa zmorą od zawsze jest szpinak. Tak, zdrowy, pełen witaminek, no ale Konefki nie podnieca i koniec, kropka.

Pomimo, że nie podnieca czasem trzeba zjeść coś, co jest zdrowe i wziąć to na klatę. Co by jakoś złagodzić traumę Konefka owy znienawidzony szpinak podała na piersi panierowanej w płatkach kukurydzianych. Na szpinak dodała fete i nie było tragedii.

Króliś (doświadczalny) szpinakiem zachwycony, mięskiem już nie tak bardzo. To taki obiad pt tytułem i wilk syty i owca cała. W roli wilka oczywiście Króliś. Z daleka widać, że dobrze mu ze ślepiów nie patrzy.

Przepis na: pierś w płatkach kukurydzianych ze szpinakiem i fetą

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3

Ingredients
  

Na pierś

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych pokruszonych w blenderze
  • 6 łyżek roztopionego masła

Na szpinak

  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

dodatkowo

  • pokruszony ser feta

Instructions
 

Na pierś

  • Pierś lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • W misce połączyć na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdy kawałek mięsa zanurzony w masie obtaczać w płatkach. Układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i posmarować roztopionym masłem Piec przez 25 minut.

Na szpinak

  • Świeży szpinak dokładnie umyć. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
  • Na patelnię wrzucić masło i roztopić. Następnie dodać szpinak. Smażyć 1 minutę. Dodać czosnek. Wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać
  • Dodać gałkę muszkatołową. Gotować do odparowania nadmiaru płynu
  • Pierś podawać ze szpinakiem, posypać pokruszona fetą
Keyword feta, pierś z kurczaka, płatki kukurydziane, szpinak

Pomysł jak jeszcze można przyrządzić pierś z kurczaka https://kroolinaria.pl/przepis-na-drobiowe-roladki-z-papryka-i-oliwkami/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube