Króliś (doświadczalny) poleca drobiowe roladki z papryką i oliwkami
Dziś Konefka nie ma weny twórczej na pisanie o Królisiu, bo „musk” jej ostatnio nie pracuje. Nie żeby jakoś w inne dni specjalnie pracował, ale to już inna inszość.
Będzie więc szybko. Roladki drobiowe na bogato i z przytupem. W skład bogatego wnętrza wchodzą: pomidorowe pesto, paski czerwonej papryki, oliwki, suszone pomidory i nać pietruszki.
Do tego Konefka była wyjątkowo miła dla Królisia i zrobiła domowej roboty sos pomidorowy z duszonych na maśle pomidorów z czosnkiem. Koniec bajki. Można się rozejść.
Wróć…Klikać po przepis, zakasać rękawy i zachwycić pomysłem na obiad swoje króliki doświadczalne. Futrzakowi najbardziej smakował środek z roladek i sos, który mało kulturalnie wylizał do ostatniej kropelki z talerza.
Przepis na: drobiowe roladki z papryką i oliwkami
Składniki
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych winnych pomidorów obranych ze skórki z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na roladki z kurczaka
- 3 średnie piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- garść zielonych oliwek przekrojonych na pół
- garść posiekanej natki pietruszki
- ok 4 łyżeczek pomidorowego pesto
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól pieprz
Instrukcje
Na sos pomidorowy
- Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na roladki z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Tam, gdzie są najgrubsze, naciąć i rozłożyć, następnie ostrożnie rozbić na kotlety. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą albo woreczek foliowy.
- Każdy filet oprószyć solą i pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi. Następnie posmarować pesto. Na tak przygotowanym płacie mięsa ułożyć paski papryki, suszone pomidory i oliwki. Posypać natka pietruszki. Zrolować i owinąć folią aluminiową.
- Umieścić na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min. Po tym czasie rozwinąć z folii, posmarować olejem na wierzchu i piec do zrumienienia ok 5 minut.
Podrzucam też inspiracje na roladki z cukinią https://kroolinaria.pl/przepis-na-drobiowe-roladki-z-pomidorowym-pesto-cukinia-i-marchewka/