Króliś (doświadczalny) poleca: pierś w parmezanowej panierce ze szparagami i jajkiem sadzonym
Danie z serii: szybko, łatwo i przyjemnie…no i na dodatek w bonusiku smacznie. Pierś miała być początkowo podana z jajkiem w koszulce ale przy pierdzielion którejś próbie zrobienia idealnego jajka Konefkę szlag jasny był trafił i podała z jajkiem sadzonym.
Przez ilość dodatków, Króliś (doświadczalny) chyba nie za bardzo wyczaił, że to co je, to mięsko i wsunął wszystko bez „mrygnięcia” okiem.
Całość przyjemna, zwłaszcza to żółteczko rozpływające się po szparagach …no i ziemniaczane, kremowe puree. Paradoksalnie ten obiad szybko się robi a efekt wymiata
Przepis na: pierś w parmezanowej panierce ze szparagami i jajkiem sadzonym
Ingredients
Na kurczaka w parmezanowej panierce
- 3 filety kurczaka przekrojone na pół rozbite lekko tłuczkiem
- 5 łyżek masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
- sól
- pieprz
- czerwona papryka słodka
- czosnek granulowany
Na szparagi
- 500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
- pół łyżeczki soli i cukru
- woda
dodatkowo
- 3 jajka sadzone
Instructions
Na kurczaka w parmezanowej panierce
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
- Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i posmarować roztopionym masłem, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
Na szparagi
- Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Gotować ok 4 min w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru
- Pierś podawać ze szparagami i jajkiem sadzonym
A tutaj inspiracja na pierś w orzechowej panierce https://kroolinaria.pl/przepis-na-piers-w-orzechowej-panierce/