Króliś (doświadczalny) poleca: pierś z kurczaka w orzechowej panierce
Konefka sama jest zaskoczona, że Króliś (doświadczalny) poleca mięsko, ale to najprawdziwsza prawda. Słowo harcerza ( i nieważne, że Konefka nawet harcerzem nie była). Jak Konefka mówi, że poleca to…mówi.
Konefka myśli ( i tu wybucha śmiech na sali, bo z myśleniem Konefka jest raczej na bakier) …no więc Konefce się wydaje, że to zasługa orzechowej panierki. Konefce sic co prawda paluszek omsknął i za mocno zblendowała była orzeszki, ale i tak było fajnie. Następnym razem Konefka postara się nie męczyć za bardzo przycisku, aby panierka była mniej sproszkowana i miała widoczne jeszcze kawałki orzeszków.
Do piersi podana została sałatka z buraków, fasoli, kiszonych ogórków, suszonych pomidorów i czerwonej cebuli. Możecie ja podać na dwa sposoby. W pierwszej wersji z sosem winegret, lub tez z dodatkiem majonezu i chrzanu. W obu przypadkach sałatka jest petarda.
Może to dzięki sałatce, Króliś nie marudził na mięsko, bo zażerał się nią jak szalony. Panierkę koniecznie wypróbujcie, bo naprawde warto. Tylko pamiętajcie, żeby magicznego guziczka za bardzo nie cisnąć, co by Wam proszek jak Konefce nie wyszedł
Przepis na: pierś z kurczaka w orzechowej panierce
Składniki
Na piersi z kurczaka
- 3 średnie piersi z kurczaka
- 70 g orzechów nerkowca
- 70 g orzechów pekan
- 70 g roztopionego masła
- przyprawy: sól pieprz, oregano, wędzona słodka papryka
Na sałatkę
- 4 małe buraki upieczone lub ugotowane pokrojone w kostkę
- 8 sztuk suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- 1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 pęczek naci pietruszki drobno posiekanej
- sól
- pieprz
- majonez opcjonalnie
- musztarda opcjonalnie
- chrzan opcjonalnie
Instrukcje
Na piersi z kurczaka
- Pierś z kurczaka przekroić na kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. W razie potrzeby, za pomocą tłuczka, lub dłoni delikatnie rozbić mięso.
- W pojemniku blendera umieścić orzechy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, solidną szczyptę soli i pieprzu. Panierkę zblendować do uzyskania konsystencji drobnych grudek o rozmiarach maksymalnie 1-2 mm.
- Filety moczyć w roztopionym maśle i obtoczyć w orzechowej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut
Na sałatkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i chrzan