Szybki obiad pt „klękajcie narody”? Ależ nic prostszego. Konefka na tą okazję poleca przepis na: pierś w parmezanowej panierce z musem z buraka
Pierś robicie szybciorem. Letko walicie w nią czymś, żeby była płaska. Przy tej czynności dobrze wyobrazić sobie Królisia (doświadczalnego), co pozwoli zrobić to w przyspieszonym tempie. Taką letko spłaszczoną pierś merdlacie w roztopionym masełku, potem już taplacie w panierce z bułki tartej wymieszanej z parmezanem i sru do piekarnika.
Jak pierś się rumieni ze wstydu w piekarniku, wy możecie zrobić musik z buraka. W Anglii jest to o tyle proste, że w sklepie możecie kupić już ugotowane buraki. Jasne, że smaczniej byłoby z pieczonych, ale Wam zaraz do chałupy wraca nienażarty Króliś (doświadczalny) i nie macie czasu na takie atrakcje jak pieczenie czegokolwiek
Tu liczy się każda minuta. Buraki na szybciora wrzucacie do blendera i miksujecie z dowolnym serkiem białym. Musikiem potem pokrywacie pierś, rzucacie naprędce jakąś zieleninę, żeby się komponowało i Królisiowi (doświadczalnemu) na wejściu opada kopara, ze takie ładne. Mięsko schowane pod buraczanym musikiem lżej Królisiowi wchodzi i jakims cudem futrzak nie robi dramy, ze je mięso.
Przepis na: pierś w parmezanowej panierce z musem z buraka
Ingredients
Na burakowy mus
- 3 średniej wielkości pieczone buraki
- 300 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Na kurczaka w parmezanowej panierce
- 3 filety kurczaka przekrojone na pół rozbite lekko tłuczkiem
- 5 łyżek masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
- sól
- pieprz
- czerwona papryka słodka
- czosnek granulowany
Instructions
Na burakowy mus
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę
Na kurczaka w parmezanowej panierce
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
- Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i posmarować roztopionym masłem, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
Przepis na pierś z pomidorami https://kroolinaria.pl/piers-z-kurczaka-w-parmezanowej-panierce/