Przepis na: pierożki krucho drożdzowe z nadzieniem z ruskich pierogów
Przepis na: pierożki krucho drożdzowe z nadzieniem z ruskich pierogów
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Appetizer
Kuchnia international
Porcje 20
Składniki
Na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 220 g masła pokrojonego w plasterki
- 180 g kwaśnej śmietany
- 15 g suchych drożdży
Na farsz
- 500 g twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę
- 500 g ziemniaków ugotowanych i gorących przeciśnietych przez praskę
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
- opcjonalnie: 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu.
Na farsz
- Ugotowane i gorące ziemniaki roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
- Przeciśniety przez praskę twaróg wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.
Na pierożki
- Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi i formować pierożki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i farszu. Ulepione pierożki ułożyć na blaszce najlepiej wyłozonej pergaminem (mnie się akurat skończył) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania
Słowo kluczowe cebula, dania wegetariańskie, kruche, pierożki, ser biały, słodkie ziemniaki
W gratisie przepis na pierożki z kapustą i grzybami https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierozki-krucho-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/