Szukaj
Close this search box.

Przepis na: pierożki krucho drożdzowe z nadzieniem z ruskich pierogów

Przepis na: pierożki krucho drożdzowe z nadzieniem z ruskich pierogów

Przepis na: pierożki krucho drożdzowe z nadzieniem z ruskich pierogów

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Appetizer
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g masła pokrojonego w plasterki
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 15 g suchych drożdży

Na farsz

  • 500 g twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i gorących przeciśnietych przez praskę
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • opcjonalnie: 1 średnia cebula pokrojona w kostkę

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu.

Na farsz

  • Ugotowane i gorące ziemniaki roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
  • Przeciśniety przez praskę twaróg wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.

Na pierożki

  • Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi i formować pierożki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i farszu. Ulepione pierożki ułożyć na blaszce najlepiej wyłozonej pergaminem (mnie się akurat skończył) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania
Słowo kluczowe cebula, dania wegetariańskie, kruche, pierożki, ser biały, słodkie ziemniaki

W gratisie przepis na pierożki z kapustą i grzybami https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierozki-krucho-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube