Szukaj
Close this search box.

Przepis na: pierożki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami

 

Przepis na: pierożki kruchi drożdżowe z kapustą i grzybami

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g masła pokrojonego w plasterki
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 15 g suchych drożdży

Na farsz

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 100 g suszonych grzybów dzień wcześniej moczonych w wodzie
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 3 liscie laurowe
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu.

Na farsz

  • Namoczone grzyby odsączyć z wody i drobno poszatkować. Wodę odstawić, bo będzie później potrzebna. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odsączoną drobno posiekać. Pora pokroić w kostkę. Na dużą, głęboką patelnię wrzucić masło i na roztopiony tłuszcz dodać pora. Zeszklić, pod koniec dodać czosnek. Do pora dodać grzyby i przesmażyć razem. Następnie dodać kapustę. Chwilę razem smażyć i dodac wodę pozostałą po namoczonych grzybach. Dusić 10 minut i dodac liście laurowe oraz ziele angieskie. Następnie dodać kmin rzymski. Dusić do odparowania płynu i miękkości kapusty. Doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą

Na pierożki

  • Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi i formować pierożki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i farszu. Ulepione pierożki ułożyć na blaszce najlepiej wyłozonej pergaminem (mnie się akurat skończył) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania. Można z czerwonym barszczykiem.
Słowo kluczowe drożdżowe, grzyby, kiszona kapusta, pierożki, święta, wigilia

Króliś (doświadczalny) poleca: pierozki krucho drożdżowe z kapusta i grzybami

No i co z tego, ze te pierożki to takie w klimatach wigilijnych? No i co z tego, że teraz średnio jest na nie pora, bo świnta była juz jakiś czas temu? Konefke naszła była ochota teraz i nie było siły, żeby ja ktoś od tego pomysła odwiódł.
W myśl piosenki pewnego pana:
„Stoję przy mikrofonie
Niech mnie który przegoni
Różne sceny brygady
Już nie dadzą mi rady”

No niech jaki odważny odwiedzie Konefkę od tego, co sobie tam wymyśliła w tym małym móżdżku. Przylazła chcica na pierozki, to trza zakasać rękawy i je zrobić. Pierożki z nadzieniem z kapusty i grzybów, z dodatkiem masełka, z dodatkiem kminu rzymskiego…Farszyk dobrze przyprawiony i paluszki lizać.

Do tego kruche, delikatne drożdżowe ciast, które fajnie się z tym farszykiem zgrało. Najlepsiejsze na ciepło. Konefka trochę za dużo nalepiła i musiała mrozić. ale to nie szkodzi, bo one odmrażane i podgrzewane w piekarniku w niczym nie tracą na smaku.

Jedynym minusem pierożków jest to, że są za dobre i ta królisiowa (doświadczalna) łajza wyżerała Konefce te smakowitości. 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube