Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z kaszą gryczaną
Najwyższa pora na pierożki. Ostatni raz Konefka robiła pierogi na Wigilię. Od tego czasu minęły już prawie dwa miesiące więc można sobie na pierogowe szaleństwo pozwolić.
Tym razem Konefka zrobiła pierogi z farszem z kaszy gryczanej, duszonej cebuli, jabłka i fasoli. Pierwsze miejsce od zawsze i na zawsze w Konefkowym zimnym sercu zajmują pierogi z mięskiem. Kiedyś na drugim były ruskie, ale to się zmieniło. Teraz zaraz po tych mięsnych, są te z nadzieniem gryczanym
Orgazm panie pełną gębą i to bez konieczności bliższych kontaktów z królisiem. Tym razem Konefka latała kilka razy po dokładkę i musiała się bardzo pilnować, żeby coś Królisiowi (doświadczalnemu) zostało. Gdyby nie kicak, Konefka bez wyrzutów sumienia pożarłaby wszystkie.
Następnym razem trzeba pamiętać, żeby zrobić podwójną ilość farszu.
Przepis na: pierogi z kaszą gryczaną
Składniki
Na farsz
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instrukcje
Na farsz
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej (1 szklanka) wsypać do miski, polać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej (2 szklanka) i dobrze wymieszać. Smażyć z resztą składników przez kilka minut
- W międzyczasie odcedzić fasolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
- Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Na ciasto pierogowe
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podrzucam pomysł na wypasione pierogi z płynnym żółtkiem https://kroolinaria.pl/pierogi-z-plynnym-zoltkiem/