Pierogi z płynnym żółtkiem. No powiem Wam, że pierogi pierwsza klasa. Nawet Króliś (doświadczalny) pochwalił smak i prezentacje. No może juz mnie nie wymieni na lepszy model, jak ktoś sugerował na jednej z grup kulinarnych, po przeczytaniu tego co o biednym Królisiu wypisuje i jak go nieszczęśnika karmię. Było trochę zabawy przy robieniu i stwierdzenie, że z czymś trzeba się obchodzić jak z jajkiem nabiera tu nowego znaczenia 😉 Jedno zółtko mi zjechało z serka i poszło w siną dal. Pierogi w sumie łatwe w zrobieniu tylko potrzba trochę cierpliwości żeby zółtko nam nie zwiało i żeby go nie przebić w szale lepienia. Nauczyłam się kilku przydatnych przekleństw podczas klejenia ale efekt WOW jest.
Pierogi z płynnym żółtkiem
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
1 godzina godzinę
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasto pierogowe
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
dodatkowo
- serek kremowy ziołowy
- 12 żółtek
- 3 łyżki masła roztopione
- tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
- Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję sera i delikatnie na serze umieścić żółtko. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
- Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
- Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
- Podawać z roztopionym masłem i posypane parmezanem
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, danie obiadowe, pierogi