Króliś (doświadczalny) poleca: naleśniki z wołowiną pastrami
Konefka też jest w głębokim szoku, że Króliś poleca, bo znając jedzeniowe preferencje Królisia i jego miłość do „warzywków”, wołowinka nie jest raczej tym, co Króliś by polecał.
Konefka zapewnia, że naleśniki, że klękajcie narody. Króliś (doświadczalny) też klęknął, jak mu Konefka obiad podawała, ale to może dlatego, że mu coś ze starości w krzyżu strzeliło.
No oczywiście, że najlepiej by było, żeby wołowinka pastrami była własnej roboty, ale Konefka nie miała tyle czasu, żeby w takie atrakcje się bawić. Dzięki pójściu na łatwiznę, obiad udało się przygotować na tyle szybko, żeby za długo nie słuchać płaczów Królisia, że On umrze z głodu.
W naleśniczku oprócz wołowinki, kremowy serek, musik z buraka, chrzan i sałata.
Przepis na: naleśniki z wołowiną pastrami
Składniki
Na mus z buraka
- 3 średniej wielkości pieczone buraki
- 300 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
dodatkowo
- 2 opakowania kupnej wołowiny pastrami
- sałata
- serek typu philadelphia
- chrzan u mnie żurawinowy
Instrukcje
Na mus z buraka
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę
Na naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Odstawić a 30 minut
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Naleśnik posmarować serkiem, musem burakowym i chrzanem. Na to położyć sałatę i plastry wołowiny.Zwinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki.
Przepis na inne wykorzystanie musu z buraka https://kroolinaria.pl/przepis-na-pieczone-ziemniaki-z-burakowym-musem-i-wedzonym-lososiem/