Szukaj
Close this search box.

Przepis na: naleśniki z łososiem i sałatką z buraków

Króliś (doświadczalny) poleca: naleśniki z wędzonym łososiem i burakową sałatką


Króliś  (doświadczalny) to jest w czepku urodzony i ma u Konefki jak pączuś w maśle. No, kolejne danie pod jego wysublimowane gusta kulinarne. Naleśniczki z białym serkiem, sałatą i wędzonym łososiem. Do tego wypasiona na maxa sałatka z pieczonych buraków, pieczonej papryki i pomidorów.


Obiad powstał całkowitym przypadkiem. Jak zwykle, nie znająca umiaru Konefka narobiła sałatki dla całego wojska. Co by już po kolejnym faszerowaniu go tą samą sałatka, nie zaczął kręcić nosem, Konefka postanowiła schować sprytnie sałatkę w naleśnikach. No i się udało


Króliś (doświadczalny) komplementował sałatkę jak „gupek”, zajadając się i mlaskając. Padł nawet tekst, że już dawno nie jadł tak dobrej sałatki. ( No …dawno nie jadł…ledwie dzień wcześniej ;). Koniecznie chciał wiedzieć, z czego to cudo było zrobione. Przy pytaniu Konefka zaczęła się krztusić i lecieć po szklankę wody. Jak wróciła, 

Przepis na: naleśniki z łososiem i sałatką z buraków

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na sałatkę

  • 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 czerwone papryki przekrojone na pół bez nasion
  • olej zwykły
  • 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
  • 10 dag posiekanych orzechów pekan
  • 1/2 pęczka koperku posiekanego
  • 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • pestki z 1 owocu granatu

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

dodatkowo

  • plastry wędzonego łososia
  • 1 opakowanie kremowego serka typu philadelphia
  • główka sałaty

Instrukcje
 

Na sałatkę

  • Buraki pokroić w kosttkę Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°. Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
  • W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory. Polać resztką oliwy.
  • Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na naleśniki

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Naleśnik posmarować serkiem, nałożyć sałatę i plastry łososia. na wierzch nałożyć sałatkę. Zwinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki
Słowo kluczowe buraki, Królikowe hity, naleśniki, papryka, wędzony łosoś

Pomysł na szpinakowe naleśniki https://kroolinaria.pl/szpinakowe-nalesniki-z-nadzieniem-z-buraka/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube