Króliś (doświadczalny) poleca: kluski leniwe na wędzonym twarogu ze szparagami i jajkiem
Obiad w sam raz pod wybredne kubki smakowe królisia (doświadczalnego), który jest na bakier z mięsem. Tu nie ma grama mięsa. Brawa dla Konefki
Kluski leniwe z wędzonego twarogu ze szparagami w bułce tartej plus parmezan i jajka na miękko. Na wypasie. Kto powiedział, że kluski leniwe muszą być krojone nożem i mieć kształt rombu?
W kuchni trzeba czasem trochę pokombinować. Najważniejsze w tym kombinowaniu jest to, że Wasz króliś (doświadczalny) dla którego gotujecie jest zadowolony.
A spróbowałby nie być 😉
Przepis na: kluski leniwe na wędzonym twarogu ze szparagami i jajkiem
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na leniwe
- 600 g wędzonego twarogu przeciśniętego przez praskę
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanki mąki pszennej
Na szparagi
- 500 g świeżych zielonych szparagów – jeden pęczek
- pół łyżeczki soli i cukru
- woda
Na bułkę tartą
- 50 g masła ¼ kostki
- 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo
- 3 jajka ugotowane na miękko
- tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
Na leniwe
- Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli . Na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej
- Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki. Układać je na stole posypanej mąką.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową
- Kluski podawać ze szparagami z bułka tartą, posypanymi parmezanem i jajkiem na miękko
Na szparagi
- Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ok 4 min w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i wymieszać z bułką tartą
Na bułkę tartą
- Masło umieścić na patelni i roztopić na niewielkim ogniu.
- Do stopionego masła wsypać bułkę tartą i bardzo dokładnie wymieszać całość. Na niewielkim ogniu podsmażać, mieszając, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru sosu.
Słowo kluczowe kluski leniwe, ser wędzony, szparagi
Przepis na leniwe z sosem pieczarkowym https://kroolinaria.pl/przepis-na-kluski-leniwe-na-wedzonym-twarogu/