A kto powiedział, że kluski leniwe nie mogą być z wędzonego twarogu? Albo kto powiedział, że muszą być tradycyjnie z masełkiem i bułką tartą?
Jak się ma Królisia (doświadczalnego), dla którego się gotuje, to trzeba się trochę postarać, żeby zadowolić jego wysublimowane gusta. Tym bardziej, że ta menda jest na bakier z mięskiem, więc wyzwanie jest tym większe.
Tu się udało trafić w gusta. Podrasowane leniwe kluski podane z sosem pieczarkowym, z dodatkiem suszonych pomidorów i wędzonej papryki. Żeby powiedzieć, że było to orgazmiczne przeżycie, to jak nic nie powiedzieć.
Przepis na kluski leniwe na wędzonym twarogu zadowola najabardziej wybredne gusta
Przepis na: kluski leniwe na wędzonym twarogu
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na kluski
- 450 g wędzonego twarogu
- 1 jajko
- sól
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
Na sos pieczarkowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 400 g małych pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 8 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na cienki paski
- 1 łyzeczka wędzonej papryki
- sól pieprz
Dodatkowo
- Tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
Na kluski
- Wędzony biały ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej posypaną mąką pszenną. Dodać przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformować wałek i kroić ukośne kluski.
- Gotować w osolonej wodzie przez przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić i umieścić na talerzu
Na sos pieczarkowy
- Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Przesmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.
Słowo kluczowe kluski leniwe, pieczarki, ser wędzony