Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki bez zawijania
Jak dla Konefki to takie bardziej kotleciki z ryżem i kapustą, ale taka nazwa lata po internecie, więc skoro se lata, to niech taka będzie.
Konefka stanowczo woli tradycyjne gołąbki i ten farsz zawinięty w liście kapusty. Czy jest szybciej? Też Konefka by się kłóciła, bo tą kapustę do farszu trzeba drobno poszatkować i chyba jednak Konefce szybciej idzie zawinięcie farszu w liście kapusty.
No ale…coś nowego zrobione, na liście do zrobienia, ta pozycja odptaszkowana i można kombinować z innymi potrawami.
Żeby nie było samo danie smakuje zacnie, ale to nie gołąbki. Fajny sosik wyszedł Konefce na bazie świeżych pomidorów i fajnie to smakuje z tymi gołąbkami bez zawijania.
Króliś (doświadczalny) też pożarł bez większych protestów, więc danie na plus
Przepis na: gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Ingredients
Na gołąbki
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 500 g kapusty savoy
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
- 2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 1/2 szkl suchego ryżu jaśmin lub basmati ugotować według instrukcji na opakowaniu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- olej do smażenia opcjonalnie
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szkl bulionu warzywnego lub mięsnego
Instructions
Na gołąbki
- Kapustę bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Do kapusty wsypać łyżeczkę soli. Całość wymieszać, ugnieść i odstaw na bok, na 30 minut.
- Po tym czasie odcisnąć kapustę z wody. Odciśniętą kapustę dodać do miski ze zmielonym mięsem. Następnie dodac ugotowany ryż, podsmażoną cebulę. Dodać jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety.
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Kotlety umieścić potem w sosie pomidorowym i dusić razem ok 20 minut
Na sos pomidorowy
- Pomidory przekroić na pół. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować ok 15 min. Na koniec zblendować na gładką masę
Podrzucam przepis na gołąbki https://kroolinaria.pl/golabki-z-chorizo/