Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z chorizo/ Chorizo stuffed cabbage leaves

Gołąbki z chorizo. Konefka dla Królisia ( doświadczalnego ) który jest kapuścianym maniakiem, robiła już różne wariacje na temat gołąbków. Były takie w sosie pieczarkowym ,były z dynią, były z kiszonej kapusty…No było Ci tego panie w pieruny dużo. Z chorizo Konefka jeszcze nie robiła. Tak musiała sprytnie to chorizo przemycić do gołąbków, bo Króliś nie raz się zarzekał był, ze chorizo to niedobre, On nie lubi, On tego badziewia nie będzie jadł itd, itd. Zeżarł. oblizywał się po zjedzeniu, nie zajarzył, że jadł chorizo i przyleciał nawet z wywieszony jęzorem po dokładkę. Mnie też przypadły do gustu, ale ja wszystko z chorizo lubię, więc wiedziałam, że w moim przypadku nie będzie niespodzianki. Gorzej sie zawsze ma rzecz z Królisiem, ale i On się zajadał, że aż mu się uszy trzęsły

Gołąbki z chorizo

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

Na gołąbki

  • 14 liści kapusty savoy
  • 400 g kiełbasy chorizo bez skóry
  • 200 g ryżu arborio ja użyłam arborio, choc lepiej zeby był normalny, ale nie zauważyłam, że mi brakło, a już mi sie leciec do sklepu nie chciało
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
  • 1 łyzka mixu ziół tymianek, majeranek, oregano
  • 4 łyżki puree z suszonych pomidorów może być koncentrat pomidorowy

Na sos

  • 850 ml passatty pomidorowej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki przecisniętego czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku

Instrukcje
 

  • Ryż ugotować al dente. W dużej misce połączyć wystudzony ryż z kiełbasą obraną ze skóry, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać zioła, czosnek, wędzoną paprykę i puree z pomidorów. Dobrze wymieszać.
  • Z kapusty oddzielić największe liście, ściąć głąba. Liście wrzucić do wrzątku i chwilę obgotowac. Przy tej kapuscie uważać, bo one szybko miękną.
  • Na każdego liścia nakładać przygotowane porcje nadzienia.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
  • Wszystkie składniki na sos połączyć w misce.
  • Do naczynia żaroodpornego ( ja miałam żeliwną patelnię ) wlać połowę sosu i ułozyć gołąbki. Zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę. Zanim nałożycie na talerz, sprawdzcie miekkość kapusty widelcem.
Słowo kluczowe gołąbki, kiełbasa chorizo, Królikowe hity

Chorizo stuffed cabbage leaves

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

  • 14 leaves of savoy cabbage
  • 400 g chorizo skinless
  • 200 g of long grain rice
  • 1 teaspoon of smoked paprika
  • 2 garlic cloves
  • 1 tablespoon herbal mix thyme marjoram, and oregano
  • 4 tablespoons of dried tomato puree can be tomato paste
  • For the sauce
  • 850 ml tomato passata
  • 2 tablespoons of Provencal herbs
  • 2 teaspoons of pressed garlic
  • 1 tablespoon of smoked paprika

Instrukcje
 

  • Cook the rice until it is tender but has a slight bite. In a large bowl, combine the cooled rice with the skinned chorizo, cut into smaller pieces. Add herbs, garlic, smoked paprika and tomato puree. Mix well.
  • Separate the largest leaves from the cabbage and cut the noodle. Cut away a V-shape around the thick part of the stem on each cabbage leaf. Toss the leaves into boiling water and let them boil for a while. Be careful with this cabbage as they soften quickly.
  • Divide the stuffing into eight portions and roll each into a thick sausage. Working with one sausage at a time, wrap a cabbage leaf around it, rolling it over and tucking in the sides as you go. Repeat the process until all the cabbage leaves are stuffed.
  • Combine all the ingredients for the sauce in a bowl.
  • Pour half of the sauce into a casserole (I had a cast iron pan) and arrange the cabbage rolls. Pour the rest of the sauce and put it in the oven
Słowo kluczowe cabagge, kiełbasa chorizo

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube