Gruszkowe risotto. Ja to mam “łep” pomyślała Konefka, kiedy podstepnie uknuła co będzie na obiad. Wymyśliła, że zrobi risotto z dodatkiem gruszek, alę żeby nie było, że wiecznie wszystko pod Królisia to zrobiła dwa w jednym. Do risotto z pozostałych gruszek, zrobiła gruszki nadziewane serem pleśniowym i owiniete szynką parmeńską. Króliś się nie faflunił bo dostał samo risotto a Konefka miała w gratisie gruszeczki z których wypływał obłedny serek. I do tego ta chrupiąca, spieczona szynka na wierzchu gruszeczki. No kulinarny raj. Królik zapchał się ryżem więc Konefka mogła w spokoju delektować się resztą.
Risotto z gruszkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na risotto
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 średniej wielkości por pokrojony w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta szafranu
- 3/ 4 szkl ryżu arborio
- ok 400 ml bulionu
- 2 gruszki bez skóry pokrojone w grubszą kostkę
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 limonki sok
Na gruszki
- 2 gruszki obrane ze skóry
- ok 100 g sera pleśniowego
- 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
Instrukcje
Na risotto
- Na patelni roztopić masło. Na nim zeszklic pora. Następnie wrzucić czosnek i chwilę razem smażyć. Następnie dodać odrobine oliwy i zioła. Póżniej wsypać ryż i smażyć tak, żeby się obtoczył w tłuszczu i ziołach. Następnie wlać porcję bulionu. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Wlac kolejną porcję bulionu. Dodać gruszki i szafran. Wlewać bulion do wyczerpania o miękkości ryżu ) Zajmie to ok 30- 40 min. Pod koniec wlać śmietankę, chwilę razem gotować i dodac sok z limonki
Na gruszki
- Obrane gruszki przeciąć na pół, wydrążyć środek i w to miejsce włożyć ser pleśniowy. Złożyć w jedną całość i owinąć w szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15 min
Słowo kluczowe gruszki, Królikowe hity, risotto, szybki obiad
Pear risotto
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
For risotto
- 1 tablespoon of butter
- 1 tablespoon of olive oil
- 2 medium-sized leeks sliced
- 3 cloves of garlic crushed
- 1 tablespoon herbs of Provence
- a pinch of saffron
- 3/4 cup Arborio rice
- about 400 ml of broth
- 2 skinless pears cut into thick cubes
- 100 ml of single cream
- 2 lime juice
For pears
- 2 pears peeled
- about 100 g of blue cheese
- 4-6 slices of Parma ham
Instrukcje
For risotto
- Melt the butter in a frying pan. Then add a leek. Fry till soft. Then add the garlic and fry for a while. Next add a little olive oil and herbs. Add the risotto rice and cook until the grains appear glassy. Then pour in a portion of the broth. Simmer until the rice absorbs the liquid. Pour in another batch of broth. Add pears and saffron. Then continue to add the remaining stock until the rice is tender but has a slight bite ̶ about 25 minutes total cooking. At the end, pour in the cream, cook together for a while and add the lime juice
For pears
- Cut the peeled pears in half, hollow out the centre and put the blue cheese in this place. Fold together and wrap in Parma ham. Bake in an oven preheated to 180 C for about 15 minutes
Słowo kluczowe pears, risotto