Króliś (doświadczalny) poleca: drobiowe roladki z pomidorowym pesto, cukinią i marchewką
Czasem w lodówce zostają jakieś smętne resztki warzyw. W przypadku Konefki były to dwie marchewki i jedna cukinia, które patrzyły się na nią tym nieszczęśliwym wzrokiem.
Szkoda takie wyrzucać, bo można z takich przygotować całkiem fajny obiad. Jedną marchewkę Króliś (doświadczalny), dla którego Konefka gotuje, zeżarł od razu na surowo, jak na Królisia przystało.
Druga marchewka została wykorzystana do przyrządzenia przyjemnych roladek drobiowych. W roladkach wylądowały też cukinina i pomidorowe pesto, które też gdzieś tam się plątało po lodówce. Pesto się sprawdziło o tyle, że marchewka i cukinia to takie delikatne warzywka, a pesto dało kopa.
Jak macie takie zabłąkane, pojedyncze warzywka to uruchomcie wenę twórczą i dajcie im drugie życie.

Przepis na: drobiowe roladki z pomidorowym pesto, cukinią i marchewką
Ingredients
Na roladki z marchewką
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 cukinia pokrojona w długie wstążki
- 1 większa ugotowana marchew pokrojona w długie wstążki
- ok 4 łyżeczek pomidorowego pesto
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
Instructions
Na roladki z marchewką
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Tam, gdzie są najgrubsze, naciąć i rozłożyć, następnie ostrożnie rozbić na kotlety. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą albo woreczek foliowy.
- Każdy filet oprószyć solą i pieprzem, posypać przyprawami. Następnie posmarować pesto. Na tak przygotowanym płacie mięsa ułożyć powierzchni warstwę cukinii, następnie marchewki. Zrolować i owinąc folią aluminiową.
- Umieścic na blaszcze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min. Po tym czasie rozwinąć z folii, przesmarowac olejem na wierzchu i piec do zrumienienia ok 5 minut.



