Króliś (doświadczalny) poleca: Przegrzebki z pieczoną rzodkiewką
Jeśli jeszcze nie jedliście pieczonych rzodkiewek, to teraz jest ten czas, żeby je przetestować. Naprawde wymiatają i nie smakują jak te świeże.
Tu podane na pesto z liści rzodkiewek !!! Ha, rzodkiewka wykorzystana na maksa. Do tego pieczone ziemniaczki i żarcie jak ta lala. Przegrzebki już w ramach wisienki na torcie. nie musicie ich dodawać. Wiadomo, że to cholerstwo drogie
Sama pieczona rzodkiewka z pesto i ziemniaczkami to też SZTOS. Króliś wylizał talerz, co rzadko mu się zdarza
Przegrzebki z pieczoną rzodkiewką
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Na pieczone rzodkiewki
- 2 duże pęczki rzodkiewek
- sól
- pieprz ziołowy
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypta kminu rzymskiego
- oliwa extra vergine
Pesto z liści rzodkiewki
- 2 pęczki liści rzodkiewki
- 7 łyżek pistacji
- 8 łyżek tartego parmezanu
- około 200 ml oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Instructions
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni
Na pieczone rzodkiewki
- Rzodkiewki umyć i przekroić na pół. W misce połączyć z olejem, solą, pieprzem, czosnkiem i kminem. Dobrze wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut
Pesto z liści rzodkiewki
- Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni. Zmiksowac razem wszystkie składnik. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Pesto można przechować kilka dni w lodówce – w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Keyword pesto, przegrzebki, rzodkiewka
Podrzucam też przepis na Sałatka z awokado, truskawkami i przegrzebkami – kroolinaria