Króliś (doświadczalny) poleca: przegrzebki w sosie mango
Obiad z serii: Marian, tu jest jakby luksusowo. No jest, jest bo same mendy przegrzebki to nie „som tanie rzeczy”. Konefka musiała przez jakiś czas same ziemniory z cebulą, żeby sobie na ten luksus pozwolić. Niemniej warto było. Powiało wielkim światem na Konefkowym zadupiu.
Mamy sos z dodatkiem papryki, kawałków mango oraz mango puree,mamy mleko kokosowe. Mamy też pastę curry i sos rybny (lepiej daje niż nieprane skarpetki królisia…na szczęście tylko przed dodaniem do sosu, jak się nieostrożnie człowiek zaciągnie zapaszkiem z butelki). Całość i wyglądowo i smakowo na wypasie, danie z serii raz na ruski rok można se pozwolić, bo tanio nie jest.
Przegrzebki w sosie mango
Ingredients
- 10 sztuk przegrzebków
- 3 łyżki masła
- 2 dojrzałe mango 1 zblendowane, 1 pokrojone w kostkę
- 400 ml mleczka kokosowego
- łyżka wiórek kokosowych
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Instructions
- Na dość dużej i głębokiej patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę. Smażyć chwilę, mieszając. Pozwolić jej się lekko zbrązowić.
- Następnie dodac paprykę. Zmniejszyć ogień i dusić z cebulą. Dodać czosnek. Przemieszać. Dodać wiórki. Smażyć 3 minuty. Dodać teraz przyprawy. Przesmażyć z warzywami. Dodać pastę cury, sosy: sojowy i rybny, ocet jabłkowy, mango puree i mango pokrojone w kostkę. Dusić całość kilka minut
- Osobno usmażyć na maśle klarowanym przegrzebki.
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i dodać do sosu mango
Podrzucam też przepis na przegrzebki w sosie pomidorowym https://kroolinaria.pl/przegrzebki-z-sosem-pomidorowym/
źródło inspiracji http://eatmefitme.pl/2020/02/krewetki-z-mango-w-kokosowym-sosie-curry.html?fbclid=IwAR3ebIv-DOol-2sJf-IJPGgi0ViBq5rzJjg3jpM4gAOPN2Wu4Fj-xVGBRVk