No Cię pierun jasny. Króliś (doświadczalny) to jest w czepku rodzony. Danie, że klękajcie narody. Na zadupiu Konefkowym, gdzie psy czterema literami szczekają powiało WIELKIM ŚWIATEM. „Marian, tu jest jakby luksusowo” …
Delikatne przegrzebki z charakternym sosem pomidorowym z dodatkiem kuskusu. Co prawda nie robiły tego 25 letnie dziewice na południowym brzegu Gangesu, z kwiatami lotosu wplecionymi we włosy i nie padał w tym czasie różowy deszcz, ale i tak zdaniem Królisia było smacznie
Przegrzebki z sosem pomidorowym
Składniki
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- brązowy cukier opcjonalnie
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Instrukcje
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dodać brązowego cukru do smaku, żeby przełamać kwaskowośc pomidorów. Na koniec zblendować na gładką masę
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym
- Ja podałam dodatkowo kuskusz pomidorami, ale mozna również zjeśc z grzankami z masłem