Króliś (doświadczalny) poleca: proste ciasto z migdałami i truskawkami
Sezon na: panie na ryneczku rzucili pierwsze truskawki uważam za otwarty. Jak rzucili i to takie swojskie, to trza było kupić. Część Konefka od razu zeżarła, a część postanowiła wykorzystać do ciasta.
Ciasto szybkie w zrobieniu i każda melepeta sobie z nim poradzi. Wszystko zagniatacie, wykładacie do foremek i na to układacie owocki.
Konefka podzieliła ciasto na dwie części, bo chciała mieć mało ciasta i dużo owocków. Można tez całość wyłożyć do głębszej keksówki, ale Konefka musiała coś tam zakombinować.
Przez tą ilość owocków ciasto w sumie znika podczas jednego posiedzenia przy kawie, należy więc zrobić szybko dodatkową porcję, żeby dłużej móc delektować się rozpustą.
Proste ciasto z migdałami i truskawkami
Składniki
- 250 g kremowego serka typu philadelphia lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
- dodatkowo
- cukier puder wymieszany z kwaśną śmietaną
- liofilizowana malina
- pokruszone bezy
Instrukcje
- Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki 22/22 cm wyłożonej pergaminem a drugą część wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. (Wy możecie zrobić inaczej, np do dwóch kwadratowych lub jednej długiej prostokątnej ) Na wierzchu powciskać przekrojone na pół truskawki
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30- 35 min. Polać lukrem i udekorować bezami i liofilizowana malina
Podrzucam pomysł na inne proste ciacho https://kroolinaria.pl/ciasto-serowe-ze-sliwkami/