Króliś (doświadczalny) poleca Proste ciasto z gruszkami
🥞Króliś (doświadczalny) ostatnimi czasy sporo bywa w „stolycy” …Hallelujah, hallelujah… To – jak się domyślacie – odgłosy Konefkowej radości, bo znaczy to tyle, że całą chałupę ma dla siebie i jest jak w pewnym wierszyku: siedzą, piją, lulki palą… Ma to też swoje niedobre strony, bo nałazi się toto po tej „stolycy”, zachłyśnie tzw. wielkim światem i potem wraca na Konefkowe zadupie,
🥞Wtedy jeszcze większe zaczyna fochy strzelać, i zaczyna zgłaszać coraz wyższe wymagania, czego On to sobie nie życzy na obiad czy deser. Tym razem Konefka była urobiona po łokcie i nie miała siły ani czasu na uje, muje, dzikie węże, więc na stół, przed królisiowe (doświadczalne) oblicze wjechało proste, najzwyklejsze ciasto z gruszkami. Takie tam do zagniecenia w kilka minut i gotowe w ciągu godziny, do tego z kilku prostych składników… No i się zaczęło… Że On nie zhańbi swojego delikutnaśnego podniebienia taką mało wyszukaną potrawą, że w „stolycy” to on jadał „takie rzeczy, które się fizjologom nie śniły (© Ferdek Kiepski)”…
🥞Kiedy mówimy o tych rzeczach… to bankowo „som” to pierogi z ketchupem z pobliskiej sieciówki i trzydniowy pączek… Przy takich tekstach, nie dajemy się sprowokować, mamy przecież lata praktyki. Bieremy ze stoickim spokojem ciasto sprzed oblicza Królisia (doświadczalnego) i zżeramy na jego oczach. To samo robimy z resztą. Przy każdym pochłoniętym kawałku, wydajemy głośne odgłosy mlaskania i półgębkiem rzucamy niby w powietrze tekst z pewnego znanego filmu: Ja tu na deszczu, wilki jakieś! (…) ale jak nie, to nie!!!
🥞Królisiowi (doświadczalnemu) odcietemu od źródełka foch szybko przechodzi, ale wtedy to on już Wam może skoczyć tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować (© Kabaret Dudek), bo ciasto było tak smaczne, że nie ostał się nawet kawałek. Królisia (doświadczalnego) wysyłacie z błogosławieństwem do „stolycy” na czerstwego pączka i pierogi z ketchupem…
Proste ciasto z gruszkami
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 50 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średnich gruszek obranych i przekrojonych na pół
- dodatkowo
- lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
- prażone płatki migdałowe
Instructions
- Tortownicę o wymiarach 25 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Wszystkie składniki zagnieść. W tortownicy umiescić ciasto. Wyrównać i na wierzchu powciskać w ciasto gruszki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Udekorować
Keyword gruszki, królik na słodko, szybkie ciasto
Easy pera cake
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
- 250 g of mascarpone cheese or full fat soft cheese
- 2 cups of plain flour
- 2 yolks
- 1/2 cup of brown sugar
- 4 tablespoons of olive oil
- 2 tsp of baking powder
- 5 medium pears peeled and halved
- Additionally
- sour cream mixed with powdered sugar
- roasted almond flakes
Instructions
- Brush a 25 cm cake tin with butter and sprinkle with breadcrumbs.
- Knead all ingredients. Place the dough in a springform pan. Line up and press pears on top.
- Bake in an oven preheated to 180 C for about 45-50 minutes. Pour over the icing. Decorate
Keyword easy cake, pear cake, pears, simple cake