Proste ciasto z gruszkami/ Easy pear cake

Króliś (doświadczalny) poleca Proste ciasto z gruszkami
 
🥞Króliś (doświadczalny) ostatnimi czasy sporo bywa w „stolycy” …Hallelujah, hallelujah… To – jak się domyślacie – odgłosy Konefkowej radości, bo znaczy to tyle, że całą chałupę ma dla siebie i jest jak w pewnym wierszyku: siedzą, piją, lulki palą… Ma to też swoje niedobre strony, bo nałazi się toto po tej „stolycy”, zachłyśnie tzw. wielkim światem i potem wraca na Konefkowe zadupie,
 
🥞Wtedy jeszcze większe zaczyna fochy strzelać, i zaczyna zgłaszać coraz wyższe wymagania, czego On to sobie nie życzy na obiad czy deser. Tym razem Konefka była urobiona po łokcie i nie miała siły ani czasu na uje, muje, dzikie węże, więc na stół, przed królisiowe (doświadczalne) oblicze wjechało proste, najzwyklejsze ciasto z gruszkami. Takie tam do zagniecenia w kilka minut i gotowe w ciągu godziny, do tego z kilku prostych składników… No i się zaczęło… Że On nie zhańbi swojego delikutnaśnego podniebienia taką mało wyszukaną potrawą, że w „stolycy” to on jadał „takie rzeczy, które się fizjologom nie śniły (© Ferdek Kiepski)”…
 
🥞Kiedy mówimy o tych rzeczach… to bankowo „som” to pierogi z ketchupem z pobliskiej sieciówki i trzydniowy pączek… Przy takich tekstach, nie dajemy się sprowokować, mamy przecież lata praktyki. Bieremy ze stoickim spokojem ciasto sprzed oblicza Królisia (doświadczalnego) i zżeramy na jego oczach. To samo robimy z resztą. Przy każdym pochłoniętym kawałku, wydajemy głośne odgłosy mlaskania i półgębkiem rzucamy niby w powietrze tekst z pewnego znanego filmu: Ja tu na deszczu, wilki jakieś! (…) ale jak nie, to nie!!!
 
🥞Królisiowi (doświadczalnemu) odcietemu od źródełka foch szybko przechodzi, ale wtedy to on już Wam może skoczyć tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować (© Kabaret Dudek), bo ciasto było tak smaczne, że nie ostał się nawet kawałek. Królisia (doświadczalnego) wysyłacie z błogosławieństwem do „stolycy” na czerstwego pączka i pierogi z ketchupem…
 
 

Proste ciasto z gruszkami

Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

  • 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnich gruszek obranych i przekrojonych na pół
  • dodatkowo
  • lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
  • prażone płatki migdałowe

Instructions
 

  • Tortownicę o wymiarach 25 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  • Wszystkie składniki zagnieść. W tortownicy umiescić ciasto. Wyrównać i na wierzchu powciskać w ciasto gruszki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem. Udekorować
Keyword gruszki, królik na słodko, szybkie ciasto

Easy pera cake

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

  • 250 g of mascarpone cheese or full fat soft cheese
  • 2 cups of plain flour
  • 2 yolks
  • 1/2 cup of brown sugar
  • 4 tablespoons of olive oil
  • 2 tsp of baking powder
  • 5 medium pears peeled and halved
  • Additionally
  • sour cream mixed with powdered sugar
  • roasted almond flakes

Instructions
 

  • Brush a 25 cm cake tin with butter and sprinkle with breadcrumbs.
  • Knead all ingredients. Place the dough in a springform pan. Line up and press pears on top.
  • Bake in an oven preheated to 180 C for about 45-50 minutes. Pour over the icing. Decorate
Keyword easy cake, pear cake, pears, simple cake

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube