Szukaj
Close this search box.

Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą

Króliś (doświadczalny) poleca: bułeczki drożdżowe z sosem pomidorowym i mozarellą

No, o czym tu pisać? Bułeczki jakie są, każdy widzi. Drożdżowe z dodatkiem ziół prowansalskich. Na bułeczkach domowej roboty, wywalony w kosmos sos pomidorowy i ser mozzarella. 

Fajne jako alternatywa „kanapków” i innych wynalazków. Pakujecie Waszemu królisiowi w teczkę i może się Waszym kosztem lansować w świecie, jakie żarcie dostaje do pracy

Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą

Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
2 hours
Total Time 3 hours 30 minutes
Course Breakfast
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie odsączonych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • 1/2 pora zielona część pokrojona w kostkę
  • 1 szkl bulionu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do smaku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • słodka papryka w proszku

Na ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki 00
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 350 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • 2 kulki mozarelli pokrojone w plastry

Instructions
 

Na sos pomidorowy

  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory świeże, następnie suszone i przyprawić do smaku. Wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę

Na ciasto i bułeczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach.
  • Szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego sosu pomidorowego i plastry mozarelli.
  • Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword bułeczki, bułeczki drożdżowe, drożdżówki, mozarella, pomidory, sos pomidorowy
Bułeczki z sosem pomidorowym i mozarellą
bułeczki z pomidorami
drożdżówki z sosem
wytrawne bułeczki
bułeczki z serem parmezan

Podrzucam też przepis na Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube