Konefka poleca: polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym
Pogody na konefkowym zadupiu takie, że Konefka powinna raczej powinna żreć chłodniki i sałatki, ale nie…łaziło za nią mięsko, więc mamy polędwiczki w sosie paprykowym.
Dobrze chociaż, że obiad gotowy w 30 minut łącznie z przygotowaniem, więc Konefka nie roztopiła się przy staniu przy garach. Kilka prostych składników i macie naprawdę odlotowy obiad. Do tego młode ziemniaczki podsmażane na maśle, no i żeby złagodzić ten gorąc była mizeria.
Tego sosiku to zróbcie więcej, najlepiej podwójną porcję bo sam sosik można wylizywać z talerza, dbając tylko o to, że robicie to w samotności. Chlebkiem możecie sobie ten sosik też wyżerać i też będzie git majonez.
jak nie chcecie stać przy kuchence w ciul czasu, a chcecie pyszne mięsko, to w te pędy po polędwiczki wieprzowe.
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym
Składniki
- polędwiczka wieprzowa ok 500 g pokrojona w plastry ok 1.5 cm
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w paski
- 250 ml gorącego bulionu lub rosołu
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Instrukcje
- Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać pokrojoną cebulę. Zeszklić ją co chwilę mieszając przez około 5 minut. Odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć polędwiczki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony
- Dodać cebulę,czosnek i następnie wlać gorący bulion. Teraz dodac sos worcestershire, papryki. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości mięsa, w międzyczasie 1 – 2 razy mięso przewrócić. Pod koniec dodać koncentrat. Wymieszać i dodać masło
Podrzucam też przepis na polędwiczki w sosie musztardowym https://kroolinaria.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-sosie-musztardowym/