Szukaj
Close this search box.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym/ Pork tenderloin in mustard sauce

Króliś (doświadczalny) nie poleca bo go wtedy w chałupie nie było, ale Konefka jak najbardziej poleca: polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
 
🌶„Starych ni ma, chata wolna, oj będzie bal
O, będzie bal, o będzie bal
Na muzykę, tańce dzikie i pięć par
I pięć par”
 
Tak kiedyś śpiewał Laskowik. Kto nie zna, bo za młody, niech posłucha, bo to całkiem humorystyczny i z przytupem kawałek. Kiedy śpiewamy radośnie, przytupując do taktu konefkową nóżką: starych nie ma… to naturalnie śpiewamy o naszym Królisiu (doświadczalnym).
 
🌶Oczywista oczywistość, że jak Królisia (doświadczalnego) nie ma w domu, to kiedy śpiewamy na cały regulator oj będzie bal, znaczy, że nie idziemy na balety, ale w te pędy łapiemy po koszyk i zasuwamy w podskokach po jakiś kawałek mięsa do sklepu. Moja babcia mawiała, że z prędkością światła na wysokości lamperii.
 
🌶Miała kobitka rację, bo z tej radości bardzo szybko przebieramy nóżkami celem zaspokojenia swojego apetytu na mięso, korzystając z królisiowej nieobecności. Na tą okoliczność przygotowujemy mięsko, które ekspresikiem się robi i w ciągu 30 min od wystawienia Królisia (doświadczalnego) za drzwi możemy się cieszyć smakiem mięska. No dobra doliczcie jeszcze 30 min na dobieg z wywieszonym ozorem do sklepu. Tu takie plus minus, zależy jak daleko macie sklep i jak szybko przebieracie kończynami.
 
🌶Summa summarum całkiem szybko cieszycie się odlotowym smakiem polędwiczek wieprzowych w musztardowym sosie, z dodatkiem kremowej śmietanki i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Szamiecie sobie spokojnie, delektujcie się każdym kęsem i nagle słyszycie „Kochanie wróciłem”… i jedyne co możecie powiedzieć to „Houston… mamy problem”. Na takie okazje radzę się odpowiednio przygotować, z dużym wyprzedzeniem zabarykadować drzwi i okna, żeby was łajza swoim powrotem nie zaskoczyła i żebyście mogli się nacieszyć smakiem polędwiczek bez słuchania zbędnego kłapania dziobem za uszami.
 
 

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok 500 g pokrojona w plasterki ok 1.5 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 1/ 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy red pepper and garlic firmy maille niekoniecznie
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek śmietanki słodkiej do sosów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Pokrojone w plastry polędwiczki posypać lekko solą, oprószyć z obu stron oregano i tymiankiem. Odstawić na ok 1 godzinę. W tym czasie na patelni umieścić olej, na rozgrzany wrzucić cebulę. Cebulę lekko posolić i zeszklić. Dodać czosnek i dusić razem ze dwie minuty.
  • Na osobnej  patelni roztopić masło i na nim podsmażyć polędwiczki z obu stron ( po dwie minuty na stronę). Do tak smażonych polędwiczek dodać cebulę i zalać bulionem. Dusić chwilę razem i dodać musztardę francuską. Wymieszać. Potem dodać sos sojowy. Znów wymieszać. Następnie dodać paprykową musztardę (niekoniecznie) i na koniec śmietankę. Doprawić pieprzem świeżo mielonym. Połączyć, pogotować 5 minut i polędwiczki powinny być gotowe
Słowo kluczowe danie mięsne, Królikowe hity, musztarda, polędwiczki wieprzowe, szybki obiad, wieprzowina

Pork tenderloin in mustard sauce

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 1 pork tenderloin about 500 g sliced ​​about 1.5 cm
  • 2 tablespoons of butter
  • 3 tablespoons of oil
  • 1 onion
  • 5 cloves of garlic finely chopped
  • 2 1/2 tablespoons of French mustard
  • 1 tablespoon of red pepper and garlic mustard by maille not necessarily
  • 3 tablespoons of soy sauce
  • 100 ml of vegetable broth
  • 5 tablespoons of single cream
  • 1 teaspoon of oregano
  • 1 teaspoon of thyme
  • pepper

Instrukcje
 

  • Sprinkle the sliced ​​tenderloin lightly with salt, and sprinkle with oregano and thyme on both sides. Set aside for about 1 hour. Meanwhile, put the oil in a frying pan and toss the onion over the hot oil. Lightly salt the onion and sauté. Add the garlic and simmer for two minutes.
  • In a separate frying pan, melt the butter and fry the tenderloins on both sides (two minutes per side), until golden brow. Add the onion to the fried sirloin and pour the broth. Simmer for a while and add the French mustard. Mix. Then add the soy sauce. Mix again. Then add the paprika mustard (not necessarily) and finally the cream. Season with freshly ground pepper. Combine, boil for 5 minutes and the tenderloins should be ready
Słowo kluczowe mustard, mustard sauce, pork tenderloin

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube