Króliś (doświadczalny) poleca: polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z makaronem ditaloni rigati
No fajny ten sos, fajny. Nie jest taki stricte grzybowy, bo ma też dodatek suszonych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Do tego makaronik o wdzięcznej nazwie ditaloni rigati. Ależ, oczywiście, że jak będzie inny to się żadna tragedia nie stanie. Ten się jednak tak Konefce spodobał, że nie było wybacz i musiała kupić.
Sosik z polędwiczkami wieprzowymi, więc wypasiony obiad macie szybko, bo polędwiczki nie potrzebują dużo czasu. nie musicie stać długo przy garach i w niedzielę możecie zjeść wypasiony obiad na szybko i znaleźć jeszcze czas na obejrzenie fajnego serialu. U Konefki jest to w ten weekend, Wszystkie kwiaty alice hart. I obiad i serial Konefka z czystym sumieniem poleca.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Ingredients
- 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry rozbite lekko dłonią
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 1 garść suszonych grzybów dzień wcześniej namoczonych, woda w której się moczą grzyby potrzebna do sosu
- 250 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 1 cebula pokrojina w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka buliony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek opcjonalnie
- parmezan opcjonalnie
- ugotowany makaron
Instructions
- Polędwicę natrzeć czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki.
- Podsmażone polędwiczki z cebulą przełożyć do głębokiej patelni lub garnka. Zalać bulionem, dodać wodę z grzybów, suszone pomidory. Dodać przyprawy i suszone grzyby. Dusić razem ok 30 min. Pod koniec dodać śmietanę i koncentrat. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę, żeby zredukować płyn. Na koniec dodać makaron i parmezan, wymieszać i podawać
Podrzucam też przepis na Polędwiczki wieprzowe duszone w kapuście – kroolinaria