Króliś (doświadczalny) poleca: polędwiczki wieprzowe duszone w kapuście
Tym razem obiad na małym wypasie, bo mamy dorze przyprawioną kapustę z suszonymi pomidorami, a w niej duszone polędwiczki. W grarisie ziemniaki hasselback.
Ziemniaki hasselback, to takie ponacinanie na wierzchu i pieczone w piekarniku. Już same ziemniaki są orgazmiczne i Konefka mogłaby je jeść bez dodatków.
Doświadczalny, jak to On, przy mięsku grymasił, ale kapustę i ziemniaczki wciągnął w całości
Polędwiczki wieprzowe duszone w kapuście
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na kapustę
- 1,5 kg kapusty savoy może być inna poszatkowanej
- 3 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 3 marchewki starte na tarce
- 2 średnie cebule białe pokrojone w kostkę
- kilka łyżek oleju
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól i czarny pieprz do smaku
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo
- polędwiczka wieprzowa ok 1 kg pokrojona w plastry ok 1.5 cm
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Instructions
Na kapustę
- Boczek podsmażyć na patelni. Przełożyć boczek do garnka.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu, dodać więcej oleju.
- Do cebuli dodać startą marchew i paprykę. Podduszone warzywa dodać do boczku, wymieszać. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i dusić razem ok 10 minut. Dodać przyprawy i zioła, dodać suszone pomidory, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodać bulion. Dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać zasmażkę.
Na zasmażkę
- Na patelni umieścić masło i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając. Dodać do kapusty, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę gotować razem z zasmażką
- Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Na gorący tłuszcz włożyć polędwiczki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki przełożyć do kapusty i dusić pod przykryciem przez około 20 min.
Keyword kapusta, polędwiczki wieprzowe, pomidory suszone
Podrzucam też przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym – kroolinaria