Króliś (doświadczalny) poleca: polędwicę wieprzową z białą kiełbasą
Danie, przy którym nie ma specjalnie dużo roboty, a przy tym podane na talerzu, efektownie wygląda.
W sumie cała robota polega na rozcięciu i rozbiciu polędwicy wieprzowej, natarcie jej ziołami i czosnkiem, a na brzegu ułożeniu kiełbasy.
Szybkie zwinięcie w rulonik, tu jako małą podpowiedź podrzucam scenki z filmów, gdzie pozbywacie się zezwłok i zawijacie je w dywan. Metoda zwijania podobna.
Potem ten zwinięty rulonik w jajko i bułkę, po czym wsadzacie do piekarnika. Koniec roboty. Prawda że bułka z masłem?
Potem juź tylko czekać aż się upiecze i można wcinać.
Polędwica wieprzowa z białą kiełbasą
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 3
Ingredients
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 -3 kawałki białej kiełbasy
- 2 jajka roztrzepane
- bułka tarta do obtoczenia opcjonalnie
- sól
- pieoprz ziołowy
- 2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki chrzanu lub kremu chrzanowego
Instructions
- Polędwicę nakroić wzdłuż, tak, żeby otrzymać jeden, duży kawałek mięsa. Lekko rozbić dłonią lub tłuczkiem. Na mięsie umieścić 1 kawałek kiełbasy, zeby wyznaczyć długość. Mięso ma nam obtoczyć kiełbasę. Ponowić z resztą polędwicy. U mnie wyszły trzy kawałki mięsa. W każdy kawałek była zawinięta jedna kiełbasa.
- Każdy kawałek mięsa, przed zawinięciem kiełbasy posypac solą, pieprzem, nasamrować czosnkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać trochę chrzanu.
- Na brzegu ułożyć kawałek kiełbasy i zwinąć ciasno w rulonik. Każdy rulonik zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Gotowe roladki ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180C. Piec mniej więcej 30-40 minut
Keyword biała kiełbasa, polędwiczki wieprzowe
Podrzucam też przepis na Kapusta z kiełbasą i suszonymi pomidorami – kroolinaria