Konefka poleca: kapustę z kiełbasą i suszonymi pomidorami
Znów danie z serii, wykorzystujemy zapasy, bo Konefka robiła gołąbki i jak zużyła zewnętrzne liście, to całkiem sporo jeszcze się zostało kapusty. Za wyrzucenia pan Bóg by ją pokarał, a skoro zesłał na nią męczenie się z królisiem (doświadczalnym), kto wie co panu Bogowi by jeszcze do głowy przyszło.
Kapusta z suszonymi pomidorami, kiełbasą, cebulą i…zasmażką…tak, tak, ten maślany posmaczek fajnie tam sie odnalazł. Można zeżreć z chlebkiem, ale Konefka zrobiła do tego kopytka i było na wypasie.
Kapusta z kiełbasą i suszonymi pomidorami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
Na kapustę
- 1,5 kg kapusty savoy może być inna poszatkowanej
- 800 g kiełbasy toruńskiej (może być inna dobrej jakości, pokrojonej w grubszą kostkę
- 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 3 marchewki starte na tarce
- 4 cebule białe pokrojone w kostkę
- kilka łyżek oleju
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól i czarny pieprz do smaku
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Instructions
Na kapustę
- Boczek podsmażyć na patelni. Przełożyć boczek do garnka, na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę. Kiełbasę dodać do boczku.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu, dodać więcej oleju.
- Do cebuli dodać startą marchew. Całość dodać do kiełbasy i boczku, wymieszać. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i dusić razem ok 10 minut. Dodać przyprawy i zioła, dodać suszone pomidory, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodać bulion. Dusić razem około 30 min. Pod koniec dodać zasmażkę.
Na zasmażkę
- Na patelni umieścić masło i roztopić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając. Dodać do kapusty, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę gotować razem z zasmażką
Keyword kapusta, kiełbasa, pomidory suszone
Podrzucam też przepis na pierożki z kapustą i grzybami https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierozki-krucho-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/