Pierś z kurczaka w sosie z pieczarek
Pier z kurczaka w sosie z pieczarek
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na pierś z kurczaka
- 4 piersi z kurczaka każda o wadze ok 250 g
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 2-3 łyżki oleju
Na sos
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 400 g małych pieczarek pogrojone na plasterki
- 500 ml bulionu wołowego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki klarowanego masła
Instructions
Na pierś z kurczaka
- Piersi umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Następnie posypać resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem, dodać starty czosnek i 1 łyżke oleju. Wymieszać nacierając dokładnie mięso z każdej strony.
- Na patelni umieścić pozostały olej i na gorącym podsmażyć piers z obu stron na złoty kolor
Na sos
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na patelnię wrzucić pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie półprzezroczysta, dodać bulion wołowy, sos worcestershire i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietankę i dobrze połączyć. Dodac podsmażone piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem ok 30 minut
Keyword pieczarki, pierś z kurczaka
Podrzucam też przepis na Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem w sosie paprykowym – kroolinaria