Króliś (doświadczalny) poleca: muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem w sosie paprykowym
Obiad z serii, zero waste. Konefka uwielbia rosołek, gdyby mogła, to ona by ten rosołek codziennie. Dobrze, że Konefka nie może, bo po pewnym czasie wyczerpałyby się jej pomysły, co zrobić z mięskiem porosołowym. Z mięskiem z rosołu, Konefka już nie za bardzo się kocha. Dla niej sama woda i kluchy wystarczy.
Co potem z tym mięsem robić, ile tego można przerobić. Dobrze więc, że rosołek jest tylko od czasu do czasu, to ostatecznie to mięso można sporadycznie do czegoś wykorzystać. Tym razem są to muszle makaronowe z nadzieniem mięsnym właśnie z rosołu. W nadzieniu wylądowały przyprawy, cebula, suszone pomidory i czarne oliwki. Nadzienie potem trafiło do muszli, do tego był zrobiony sos paprykowy i było git majonez.
Królisiowi o dziwo smakowało, ale to pewnie dlatego, że był tydzień w delegacji a wtedy, po powrocie to mu wszystko smakuje, więc ciężko to uznać za komplement. Jak nie wiecie co zrobić z mięsem jak wyżrecie rosół z kluskami, to już wiecie
Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem w sosie paprykowym
Ingredients
Na nadzienie mięsne
- 4 podudzia z rosołu
- 125 g wołowiny z rosołu
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- garść czarnych oliwek drobno pokrojonych
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- Mięso oddzielic od kości i podzielić na mniejsze kawałki
Na sos
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
- 2 papryki pomarańczowe pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki pikantnego ajvaru
- 2 łyżki pasty tagine
dodatkowo
- Muszle makaronowe ugotowane aldente ja zużyłam 13 sztuk
Instructions
Na nadzienie mięsne
- Na jednej łyżce oliwy podsmazyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodac zioła prowansalskie i dusić razem. Do misy blendera dodać mięso, cebulę i wedzoną paprykę. Chwilę razem zmielić i następnie dodać. Powtórzyć mielenie. Do pasty dodać pokrojone drobno suszone pomidory i oliwki, wymieszać
Na sos
- Na patelnię dodać 1 łyżkę masła. Na to wrzucić pora i przesmażyć chwilę. Dodać czosnek. Przesmażyć i dodac papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodka paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i ajvar. Dobrze wymieszać i zagotować. Pod koniec dodać pastę tagine. Połowę sosu zblendować i połączyć dobrze z resztą sosu
Na muszle
- Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać zimną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos paprykowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem przez około 30 minut
Podrzucam też przepis na Jajka sadzone w sosie pomidorowym z pieczoną papryką – kroolinaria