… Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni
Gdy nie ma dzieci w domu, to jesteśmy niegrzeczni…(Kult).
No przecież, że kiedy piszemy o podopiecznych mamy na myśli specjalnej troski Królisia doświadczalnego. Odśpiewane w drzwiach szczęśliwej drogi już czas, dla picu wysmarkane w chusteczkę, że niby nam przykro. Odprowadzamy do drzwi, poklepujemy po pleckach, „letko” wypychając za dzrwi i przekręcamy kluczyk żeby się upewnić, że menda w podróż sie wybrała a nawet jak by chciała szybko wrócić pod pretekstem, ze niby coś zapomniała, to drzwi zabite na głucho dechami i ciemno wszędzie, głucho wszędzie i ni ma nikogo w domu.
Po zamknięciu drzwi odwalamy taniec radości, czyli jest jak w piosence Przemyk, tańczę na stole, kieckę zadzieram i hulaj dusza piekła nie ma. Biegiem lecimy po mięsko i jest dziki szał. Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. A w tym sosie wywalone do góry pępkiem pieczarki taplajace się wesoło w maślanym, mocno pomidorowym sosie. W tym sosie taplają sie równiez pomidorki, duzo wedzonej papryki, czosnek i kmin rzymski. Jest tak smacznie, że Konefka powtarza szaleństwo przez cały czas pobytu Królsia na wywczasach. Chwilo trwaj, Królisiu nie wracaj i niech zyje wolność, wolność i swoboda…
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- Do przyprawienia piersi
- 1/4 łyzeczki papryki wedzonej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Na sos
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g brązowych małych pieczarek
- 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki pasty tagine
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta czerwonej papryki
- 1/ 2 szkl bulionu
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
- Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie na patelnię wlać olej i na nim przesmażyć na złoty kolor pierś z kurczaka, z obu stron. Zdjąć z patelni
Na sos
- Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać pieczarki i podsmażyć z każdej strony. Następnie dodać pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
- Dodać bulion, doprawić pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować. Dodać piersi z kurczaka i dusić ok 20 min. Pod koniec dodać pastę tagine. Wymieszać.
- Podawać według uznania.
Chicken breast in tomato sauce
Składniki
For the chicken breast
- 3 chicken breasts
- 2 cloves of garlic crushed
To season the breasts
- 1/4 teaspoon of smoked paprika
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon of nutmeg
- 1/4 teaspoon of marjoram
- 1/4 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of oil
For the sauce
- 4 tablespoons of butter
- 2 cloves of garlic crushed
- 2 tablespoons of tomato puree
- 250 g chestnut mini mushrooms
- 200 f of ripe cherry tomatoes
- 2 tablespoons of tagine paste
- Salt
- Freshly ground black pepper
- a pinch of red paprika
- 1/2 cup of broth
Instrukcje
For the chicken breast
- Mix all spices and rub them thoroughly on the meat. Set aside for 1 hour. After this time, pour the oil into the pan and fry the chicken breast on it until golden brown, on both sides. Remove from the pan
For the sauce
- In a large frying pan, melt the butter over medium heat. Add garlic and tomato paste and cook for 1 minute. Add the mushrooms and fry on each side. Then add the tomatoes until they start to crack for about 5 minutes.
- Add the stock, season with pepper and a pinch of red paprika, then bring to the boil. Add chicken breasts and simmer for about 20 minutes. Finally, add the tagine paste. Mix.
- Serve as desired.