Króliś (doświadczalny) poleca: Pierś z kurczaka w pomidorach z karczochami
Takie danie z serii: Nie mam czasu a jeść trzeba. Jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu. Obiad, kiedy nie macie kiedy stać przy garach a przy waszej kiecce, uczepiony Waszej nogi sterczy Króliś (doświadczalny) i głośno domaga się jedzenia.
Kawałki piersi kurczaka w charakternym sosie pomidorowym z dodatkiem wina, sosu Worcestershire, papryki i karczochów. Jest aromatycznie i pysznie. Wszystko można przyrządzić na jednej patelni, więc odchodzi Wam zmywanie.
Danie podajecie według uznania, może być ryż, czy kawałek chleba. Konefka ugotowała duży kuskus i wymiezszała z sosem, żeby kuskus lepiej smakował

Pierś z kurczaka w pomidorach z karczochami
Ingredients
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- 600 g filetu z kurczaka
- mąka opcjonalnie do oprószenia mięsa
- 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- ½ –1 łyżeczki ostrego chili w proszku lub wędzonej papryki
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 puszka serc karczocha
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka ciemnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka suszonych mieszanych ziół
- 2 liście laurowe
- 3-4 świeże gałązki tymianku
- 100 ml czerwonego lub białego wina opcjonalnie
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Instructions
- Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety (odkroić polędwiczkę – ruchomą część filetu), następnie rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na ok. 1 cm filety.
- Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą, a gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz.
- Dodać cebulę na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż zaczną mięknąć. Powinieneś mieć wystarczająco dużo tłuszczu na patelni, ale jeśli nie, dodaj trochę więcej oleju. Dodać czosnek i smażyć przez 2-3 minuty, często mieszając, aż cebula stanie się jasna złocista. Dodać czerwoną paprykę. Posypać chili w proszku i gotować razem przez kilka sekund dłużej. Dodać pomidory, bulion, przecier pomidorowy, sos Worcestershire, brązowy cukier i zioła. Wlać wino. Wymieszać i zagotować. Dodać piersi z kurczaka. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać karczochy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać według uznania. Ja dodałam duży kuskus, który wymieszałam z sosem i mięsem




A może przepis na łososia w pomidorach? https://kroolinaria.pl/losos-w-sosie-pomidorowym/