Króliś (doświadczalny) poleca: łososia w sosie pomidorowym
Jak niekoniecznie Wam po drodze z rybą, tak jak Konefce, to fajnym sposobem, żeby ją odczarować jest zrobienie jej w aromatycznym sosie pomidorowym.
Wszystkie te dodatki w postaci dobrze przyprawionego sosu, czarnej fasoli, oliwek czy suszonych pomidorów pomogą ta rybke podrasować i zjeść bez jakiejś specjalnej rozpaczy i wyrywania kudłów z głowy.
Jak macie zalegające zdrowe badziewie w lodówce, w postaci jarmużu, śmiało możecie je tam dorzucić i w takiej formie też da się zjeść bez płaczu i scen dantejskich.
Tak podany łosoś, to w przypadku Królisia (doświadczalnego) strzał w dziesiątkę i ten akurat był zachwycony. Po zeżarciu nawet śpiewał kawałek Piaska (o zgrozo!) „prawie do nieba wzięłaś mnie”…ale nie wiem czy to wiązać ze smakiem posiłku czy wypitego do łososia, piwka
Łosoś w sosie pomidorowym
Składniki
- 6 kawałków łososia
- 3 garści jarmużu
- 2 łyżki masła
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 ml pasty z suszonych pomidorów
- 9 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 1/2 puszki czarnej fasoli
- garść czarnych oliwek przekrojonych na pół
Instrukcje
- Na głębokiej patelni roztopić masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jarmuż i czosnek. Chwilę razem przesmażyć pod przykrywką.
- Dodać bulion i dusić kilka minut. Dodać passatę i pastę z suszonych pomidorów. Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić fasolę, oliwki i suszone pomidory. Dusić kolejne kilka minut.
- Następnie dodać kawałki ryby i dusić w sosie pomidorowym przez około 20 minut.
Przepis na zupę z łososiem https://kroolinaria.pl/przepis-na-zupe-z-lososiem-i-kukurydza/