Pierogi z ziemniakami i kiełbasą
No…jak pierożki to Konefka bardzo chętnie przytuli większą ilość, bo nie będzie ukrywać, że tak lubi wszelkiej maści kluchy. Tutaj mamy z gotowanymi ziemniakami, połączonymi z kiełbasą i boczkiem. Przy tej kiełbasie i boczku Konefka prawie dostała orgazmu.
Do tego w gratisie spora ilość podsmażonej cebulki i króliś (doświadczalny) na wyjeździe, więc wszystkie pierogi należą do Konefki. Raj na ziemi
Pierogi z ziemniakami i kiełbasą
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 1 hour hr
1 hour hr
Total Time 3 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 5
Ingredients
Na farsz do pierogów
- 700 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 200 g kiełbasy podwawelskiej pokrojonej w kostkę
- 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz czarny
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instructions
Na farsz do pierogów
- Cebulę podsmażyć na łyżce masła. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę lub paski. Usmażyć na suchej patelni.
- Do ziemniaków dodać przygotowaną wcześniej cebulę, kiełbasę i boczek. Doprawić solą i pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z podsmażoną cebulką
Keyword boczek wędzony, kiełbasa, pierogi, słodkie ziemniaki
Podrzucam też przepis na pierogi na słodko https://kroolinaria.pl/pierogi-z-serem-i-dzemem-jagodowym/