Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z nadzieniem z ziemniaków, serka z papryką i suszonych pomidorów
No, Konefka jak ma trochę czasu, to zamiast usiąść na dupie jak normalny człowiek, to musi coś przykombinować.
Tym razem konefkowe kombinatorswto objęło pierogi. Mamy więc kombinowane pierogi z nadzieniem z ziemniakó, serka kremowego z dodatkiem papryki, suszonych pomidorów i podsmażonej cebulki. Nadzienie zaskakująco smaczne.
Pierogi podane w domowej roboty sosie z pomidorów. Bez mięsa, ale na wypasie. Króliś (doświadczalny) oszalał ze szczęścia.

Pierogi z serem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
1 godzina godzinę
Łączny czas 2 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20
Składniki
Na ciasto pierogowe
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki jak nie macie można zrobić tylko z mąki 00
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Na nadzienie
- 2 średnie ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
- 150 g kremowego białego serka z papryką jeśli nie macie może być zmielony twaróg z dodatkiem słodkiej papryki w proszku
- 7 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i przesmażonej na oleju
- sól
- pieprz ziołowy
Instrukcje
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na nadzienie
- W wiekszej misce umieścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Doprawic do smaku. Wstawić do lodówki, żeby farsz się dobrze schłodził (będzie łatwiej nadziewać pierogi)
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Słowo kluczowe pierogi, słodkie ziemniaki, suszone pomidory, twaróg




Sos do pierogów był robiony z tego przepisu https://kroolinaria.pl/buleczki-z-sosem-pomidorowym-i-mozarella/