Pierogi z pastą z bakłażana

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z pastą z bakłażana
Oj, już dawno nie było u Konefki pierogów, a już tak za nią łaziły. Tym bardziej, że wszyscy na grupach kulinarnych chyba się zmówili i Konefka widziała tylko pierogi. Wiedziała, ze najlepszym sposobem pozbycia się tych łażących za człowiekiem pierogów, będzie je poprostu zrobić.
Tym razem pierogi z obłędną pastą z bakłażana, okraszone cebulką i posypane parmezanem. Dobrze, że Króliś (doświadczalny) był sporą część poza domem jak Konefka robiła pierogi, to chociaż w spokoju mogła zjeść słuszna porcyjkę, bez konieczności bicia się o obiad.
Pierogi naprawdę wymiatają i Konefka poleca a czystym sumieniem 

Pierogi z pastą z bakłażana

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 25

Ingredients
  

Na nadzienie

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju same pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty miso
  • 1 łyżeczka pasty tagine może być koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz do smaku

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na nadzienie

  • Bakłażany przekroić na pół, nakłuć widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić i umieścić w blenderze
  • Cebulę podsmażyć na złoto na patelni. Wrzucić do malaksera z resztą składników i zmiksować do preferowanej przez siebie konsystencji

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z podsmażoną cebulką
Keyword bakłażan, pierogi, suszone pomidory
Pierogi z pastą z bakłażana
Pierogi z nadzieniem warzywnym
Pierogi z bakłażanem  i suszonymi pomidorami
pierogi domowej roboty
pierogi z aromatycznym nadzieniem z bakłażana
pierogi wegetariaskie

Podrzucam przepis na pierofi z serem plesniowym i gruszka https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierogi-z-serem-plesniowym-i-gruszka/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube