Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z pastą z bakłażana
Oj, już dawno nie było u Konefki pierogów, a już tak za nią łaziły. Tym bardziej, że wszyscy na grupach kulinarnych chyba się zmówili i Konefka widziała tylko pierogi. Wiedziała, ze najlepszym sposobem pozbycia się tych łażących za człowiekiem pierogów, będzie je poprostu zrobić.
Tym razem pierogi z obłędną pastą z bakłażana, okraszone cebulką i posypane parmezanem. Dobrze, że Króliś (doświadczalny) był sporą część poza domem jak Konefka robiła pierogi, to chociaż w spokoju mogła zjeść słuszna porcyjkę, bez konieczności bicia się o obiad.
Pierogi naprawdę wymiatają i Konefka poleca a czystym sumieniem

Pierogi z pastą z bakłażana
Ingredients
Na nadzienie
- 3 średnie bakłażany
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju same pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki pasty miso
- 1 łyżeczka pasty tagine może być koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz do smaku
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instructions
Na nadzienie
- Bakłażany przekroić na pół, nakłuć skóré widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić, obrać ze skóry i miąższ umieścić w blenderze
- Cebulę podsmażyć na złoto na patelni. Wrzucić do malaksera z resztą składników i zmiksować do preferowanej przez siebie konsystencji
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z podsmażoną cebulką






Podrzucam przepis na pierofi z serem plesniowym i gruszka https://kroolinaria.pl/przepis-na-pierogi-z-serem-plesniowym-i-gruszka/